V Nemecku majú ďalšie riešenie migračnej krízy. Pomôže katalóg základných hodnôt?

    0
    Utečenci v Nemecku (Autor: SITA)

    Podľa Spiegla by sa migranti tiež mali zaviazať, že budú uznávať rovnaké práva mužov a žien a nadradenosť nemeckých zákonov nad islamským právom šaría. Diskriminácia žien, homosexuálov a iných veriacich je ako výraz náboženskej rôznorodosti neprípustná. V prípade porušenia týchto pravidiel by hrozilo krátenie sociálnych dávok alebo zmena statusu trvalého pobytu. 

    Myšlienka dohody medzi štátom a migrantmi pochádza podľa oboch týždenníkov od predsedníčky CDU v spolkovej krajine Porýnie-Falcko Julie Klöcknerovej. “Integrácia funguje ako podanie ruky. Treba na to dvoch,” povedala pre Focus. Vzhľadom na význam tejto problematiky sa podľa nej nedá spoliehať na dobrovoľnosť alebo náhody, ale práva a povinnosti musí upravovať zákon. 

    Po prepuknutí utečeneckej krízy v Európe Klöcknerová požadovala zákonom stanovenú integráciu migrantov, ich povinnú účasť na jazykových kurzoch, ako aj dodržiavanie zákonov a ústavy a zákaz nosenia burky na verejnosti. Svoj vlastný návrh integrácie migrantov mienia na budúci týždeň predstaviť aj sociálni demokrati (SPD), koaličný partner CDU.

    Dokument vypracovaný ministerstvami práce, rodiny a výstavby okrem iného ruší zákaz finančnej pomoci spolkových inštitúcií školstvu. Spolková vláda by mala poskytnúť dve miliardy eur na vytvorenie 80.000 ďalších miest v školských družinách a mala by dostať späť svoje kompetencie v oblasti bytovej výstavby. SPD tiež navrhuje, aby tolerovaní migranti s ukončeným vzdelaním mali nárok na najmenej jeden rok pobytu v Nemecku, aby si mohli hľadať zamestnanie.

    - Reklama -