Uväznení tureckí novinári poslali list nemeckej kancelárke. Žiadali solidaritu

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelova a turecký prezident Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

    Signatári v písomnosti, ktorú by spomínaný denník mal zverejniť v nedeľňajšom vydaní, kritizovali Merkelovej rokovania s tureckými predstaviteľmi a vyjadrili názor, že vláda krajiny polmesiaca vôbec nerešpektuje slobodu prejavu a slobodu tlače. Dvojicu novinárov, ktorých zadržali v utorok, poslal turecký súd vo štvrtok do väzenia v Istanbule, a to pre obvinenia z napomáhania teroristickej organizácii a vyzradenia štátnych tajomstiev. Dvojica vo väzení zostane až do začiatku súdneho procesu. 

    Denník Cumhuriyet (Republika) totiž ešte v máji zverejnil fotografie, ktoré zachytávali turecké kamióny vezúce muníciu sýrskym militantom. Zábery údajne pochádzali z januára 2014 a zachytávali nákladné autá smerujúce do Sýrie. Cumhuriyet tiež napísal, že fotografie sú dôkazom, že Turecko pašovalo zbrane. 
    Turecká vláda obvinenie poprela a vyhlásila, že kamióny neprevážali zbrane, ale humanitárnu pomoc. Niektorí spomedzi úradníkov však neskôr pripustili, že vo vozidlách boli zbrane alebo munícia. 

    Turecká prokuratúra začala s vyšetrovaním novinárov po tom, ako turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podal vo veci trestné oznámenie. Proti uväzneniu dvojice demonštrovali vo štvrtok stovky ich stúpencov v Istanbule. Na rozohnanie demonštrantov v Ankare použila turecká polícia slzotvorný plyn.

     

    - Reklama -