Tajnostkárska riaditeľka úradu. Vraj nevie, koľko zarába jej manažment. Je to absurdné, tvrdí poslanec

    0
    Riaditeľka Úradu pred dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Monika Pažinková (Autor: SITA)

    Riaditeľka úradu nechce prezradiť informácie o odmenách manažmentu. Podľa zákona to však  musí urobiť v prípade vedúcich pracovníkov každá inštitúcia. Poslanec za Sieť Miroslav Beblavý považuje za absurdné, ak sa úrad tváril, že nevie platy svojich šéfov. Také totiž bolo vyjadrenie samotného úradu, ktorý vraj vo svojom informačnom systéme nemá spracované údaje o vedúcich zamestnancoch za roky 2012 až 2015. Informácie priniesol denník Nový Čas.

    Alibistický prístup

    Podľa Beblavého má úrad veľa peňazí, ktoré si schvaľuje vedenie blízke Paškovej skupine. Odmietnutie zverejnenia informácií o vedúcich pracovníkov to podľa neho len potvrdzuje. „Ak úrad porušuje zákon, môže minister navrhnúť odvolanie vedenie,“ odporúča. Ministerstvo má však opačný názor. Podľa neho je totiž úrad samostatnou organizáciou zriadenou zákonom. „MZ SR nie je odvolacím orgánom pri odvolaniach proti rozhodnutiam,“ uvádza rezort.

    Zuzana Wienk z mimovládnej organizácie Aliancia Fair-play to považuje za alibistický prístup. Podľa zákona mal takúto informáciu úrad určite poskytnúť. „Je možné, že otázka bola položená tak, že bolo ľahšie ju odmietnuť. Takýto prístup vnímam ako alibistický, naznačuje ochotu neodpovedať,“ povedala Wienk pre Nový Čas. Takýto prístup považuje navyše za nepriateľský voči občanom.

    Zlatá baňa

    Poslanec Beblavý upozornil na Moniku Pažinkovú a jej manžela Petra už dávnejšie. Manželia z  Košíc totiž dokázali premeniť pár tisícov eur na milióny, podľa Beblavého si na svoje prišli aj vďaka Smeru, bývalému šéfovi Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcelovi Foraiovi i jeho tete Anke, ktorá stála Foraia funkciu vo VšZP. V skratke, keď Peter Pažinka získal polikliniku v prešovskom Sekčove, premenil ju na zlatú baňu. Darilo sa jej vďaka mesačným objednávkam VšZP a nakoniec ju predal Pente. Monika Pažinková, ktorá v poliklinike pôsobila ako riaditeľka, sa neskôr stala riaditeľkou spomínaného Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.


     

    - Reklama -