Spravodajca Českého rozhlasu sa vybral do moslimskej štvrti v Bruseli. Ledva vyviazol živý

    0
    Bruselská štvrť Molenbeek (Autor: SITA)

    „Za uplynulých 18 mesiacov sa miestni obyvatelia zapojili hneď do piatich teroristických útokov vrátane tých z Paríža,“ uviedol rozhlas s tým, že v Molenbeeku, pochopiteľne, žijú okrem radikálov aj tisíce mierumilovných občanov. O tom, že tamojší život nebýva ľahký, hovoril spravodajca verejnoprávneho rozhlasu s jedným z obyvateľov bruselského Molenbeeku Vladimírom Pohůnekom. Ten emigroval do Belgicka v 70. rokoch a ostatných 8 rokov žije práve v tejto štvrti.

    Celý text vrátane audionahrávky je k dispozícii TU

    Spočiatku nechcel odpovedať do mikrofónu na ulici, pretože sa bál napadnutia. A to aj napriek tomu, že s ním zahraničný spravodajca Českého rozhlasu Ondřej Houska hovoril priamo pred miestnou radnicou.

    Dávajú nám najavo, že im tu vadíme

    Nakoniec však na otázky redaktora odpovedal. „Ak mám byť úprimný, my ,bieli‘ Belgičania sa tu necítime dobre. Žijú tu staré panie, ktoré sú často prepadávané. Dávajú nám teda najavo, že im tu naozaj vadíme,“ zdôveril sa. Povedal tiež, že keď si v novinách prečítal, že časť útokov v Paríži má korene v Molenbeeku, vôbec ho to neprekvapilo. „Pretože tie džihádistické bunky tu boli odjakživa. Pred dvadsiatimi rokmi nie v takej miere ako dnes,“ uviedol.

    Na otázku, prečo sa to deje práve v Molenbeeku, uviedol, že dôvodom je veľká koncentrácia arabského obyvateľstva a laxnosť politiky či nezáujem riešiť situáciu.

    Podľa Pohůnekových slov nechodia starí ľudia v Molenbeeku večer von. „Len čo sa teraz na jeseň po piatej hodine zotmie, ľudia nevychádzajú. Sú doma, majú strach,“ priznal.

    Imámov vysielajú do Belgicka zo Saudskej Arábie

    Pohůnek navyše upozornil na to, že v Molenbeeku je niekoľko desiatok utajených mešít, ktoré sú väčšinou v zadných traktoch domov, na dvoroch, kde ani nie je označenie na dverách, že je to nejaká mešita. „A tam sa bohužiaľ uskutočňujú prvé kroky k radikalizácii, pretože imámi, ktorých vysielajú do Belgicka zo Saudskej Arábie, sú platení Saudskou Arábiou,“ vysvetlil.

    V danom okamihu zastavilo tesne vedľa spravodajcu a jeho respondenta auto s dvoma mladíkmi. „Začínajú pokrikovať, čo si to obaja dovoľujú, hovoriť takto o Molenbeeku. Dvojica radšej rýchlo odchádza, a tak všetko končí len pri nadávkach,“ opisuje rozhlas.

    „Teraz ste mali dôkaz. To je tu bežné,“ povedal Pohůnek spravodajcovi 50 metrov od policajnej stanice a dodal: „Že vraj klameme, že nehovoríme pravdu, že zveličujeme všetko, čo sa tu stalo, že chceme Molenbeek odsúdiť na najnižšiu úroveň. Je to však kritizované práve preto, že si všetko dovolili 50 metrov od policajnej stanice.“

    autor: vam

    - Reklama -