Čína chce obnoviť starú Hodvábnu cestu do Európy

    0
    Ľubomír Vážny (Autor: SITA)

    Podľa jeho slov sa má v intenciách Hodvábnej cesty modernizovať či obnovovať cestná a železničná infraštruktúra, ale napríklad aj elektronický prenos dát. Je to dlhodobý plán, ktorý má výrazne oživiť obchodnú výmenu medzi zúčastnenými krajinami. Podľa Vážneho sú už aj prvé náznaky realizácie tejto iniciatívy.
    “Čína chce výrazne vstúpiť do výstavby investičných celkov v infraštruktúre. Ako prvé chce modernizovať vlakové spojenie medzi Belehradom a Budapešťou,” povedal slovenský vicepremiér.

    Na Slovensku sa chce Čína podľa neho etablovať predovšetkým v oblasti terminálov intermodálnej dopravy. “To znamená zakončenie terminálov intermodálnej dopravy v Košiciach a Bratislave,” doplnil. Ide o základné spoločné projekty dovtedy, kým bude dobudovaná širokorozchodná trať. Okrem toho však podľa Vážneho Hodvábna cesta znamená aj výmenu poznatkov z vedy, výskumu, technológií či vytváranie spoločných podnikov.

    Podpredseda vlády SR dnes ukončil zahraničnú pracovnú návštevu Číny. Na záver svojho programu sa stretol aj s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Vážny apeloval na prehĺbenie spolupráce a obchodných vzťahov medzi Slovenskom a Čínou. Politická cesta je podľa jeho slov otvorená a chcel by, aby sa na podnikaní v tejto krajine zúčastnilo viac slovenských podnikateľov a investorov. Ale aj to, aby boli čínski investori pripravení vstúpiť na slovenský trh.
    Vážny pripomenul, že Čína je krajina s najvyšším počtom obyvateľov, tiež druhá najsilnejšia ekonomika sveta a má jeden z najvyšších hospodárskych rastov za posledné roky. Myslí si pritom, že by sa podnikateľské aktivity slovenských firiem mali zamerať viac na vnútrozemie Číny.

    “Pretože aj v Číne existujú pomerne veľké regionálne disparity. Východ, ktorý je pri mori, je podstatne vyspelejší ako západ alebo stred Číny,” vysvetlil. Na západe či v strede krajiny sa tak môžu podnikatelia podľa jeho slov uplatniť ľahšie ako vo vyspelej časti, kde už dlhší čas pôsobia firmy z celého sveta.

     

    - Reklama -