Európska komisia chce zakázať niektoré zbrane. Je to právny paškvil, vravia Slováci a spúšťajú petíciu

    0
    Ilustračné foto: pištoľ (Autor: SITA)

    “Európska komisia prišla s návrhom smernice, ktorý nás vracia do čias hlbokej totality a pošliapava základné princípy slobody jednotlivca,” povedal predseda predstavenstva Legis Telum Boris Draškaba. Ako zdôraznil, ani jeden z útočníkov, ktorí spáchali teroristické útoky v Paríži, nebol legálnym vlastníkom zbraní. Návrh komisie bude podľa neho viesť len k odzbrojeniu bezúhonných občanov a zoberie im tak právo brániť sa.

    Podľa člena združenia Ľudovíta Miklánka je návrh komisie “právnym paškvilom”, pretože nerešpektuje ústavné práva jednotlivých členských štátov. Podľa neho predstavujú hrozbu pre spoločnosť hlavne načierno držané zbrane. “My chceme, aby týchto bolo čo najmenej,” uviedol s tým, že zákaz držby by prispel k rozrastaniu sa čierneho trhu. Podľa Miklánka je na Slovensku 146-tisíc vlastníkov zbrojného preukazu a ich počet každým rokom klesá. “Nie je to tak, že by dochádzalo k nejakému radikálnemu ozbrojovaniu,” povedal. Stále prísnejšie zákony, naopak, podľa neho prispievajú k dlhodobému znižovaniu počtu držiteľov 

    V reakcii na teroristické útoky v Paríži z 13. novembra navrhla Európska komisia prijať smernicu, ktorá by zavádzala plošný zákaz samonabíjacích (poloautomatických) zbraní, ktoré vznikli úpravou zo samočinných (plne automatických), ďalej zákaz samonabíjacích zbraní, ktoré sa podobajú na samočinné zbrane a tiež zákaz znehodnotených zbraní, ktoré vznikli úpravou zo samočinných. Združenie poukazuje aj na to, že mnohé takéto zbrane, ktoré budú vlastníkom odobraté, majú historickú hodnotu, ktorej stratu majiteľovi nikto nenahradí. “Zďaleka nejde len o zbrane v rukách slušných ľudí. Ide o pokus o obmedzenie základných práv občanov a zabavovanie ich majetku. Dnes ide o zbrane, zajtra môže ísť o čokoľvek iné,” dodal Draškaba.

     
    - Reklama -