Rusko zadržiava turecké tovary. O uvalení embarga na dovoz neuvažujeme, tvrdí napriek tomu Kremeľ

    0
    Hovorca ruského prezidenta Dmitry Peskov (Autor: Radim Panenka)

    Peskov dodal, že o uvalení embarga na dovoz z Turecka sa v Rusku neuvažuje. Uviedol však, že sa prijímajú dodatočné kontrolné opatrenia kvôli zvyšujúcim sa prejavom extrémizmu, čo je podľa neho “prirodzené, tým skôr v podmienkach, keď sú kroky Tureckej republiky nepredvídateľné”. Peskov narážal na incident z utorka, keď turecká stíhačka F-16 v oblasti spoločných hraníc so Sýriou zostrelila ruský stíhací bombardér Su-24, pričom ako dôvod uviedla, že ruský stroj napriek viacerým varovaniam narušil turecký vzdušný priestor. 

    V súvislosti s týmto incidentom zdôraznil, že Rusko očakáva od Západu, že záležitosť vyhodnotí objektívne, že útok na ruské lietadlo sa odohral v sýrskom vzdušnom priestore. Podľa hovorcu Kremľa bude ťažké a zložité napraviť škody, ktoré na dvojstranných vzťahoch oboch štátov napáchal tento incident. Dodal, že Moskva od Ankary očakáva “realistické vysvetlenie.”

    V súvislosti so vzťahmi oboch krajín dnes Peskov uviedol, že na december naplánované stretnutie prezidentov oboch krajín Vladimira Putina a Recepa Tayyipa Erdogana v Petrohrade zatiaľ nebolo zrušené. Hovorca spresnil, že schôdzka prezidentov v rámci konferencie o klimatických zmenách v Paríži sa neplánuje. Peskov nevedel nič ani o plánovaných telefonátoch lídrov oboch krajín. 

    Agentúra TASS dnes informovala, že ruská federálna agentúra na ochranu spotrebiteľov Rospotrebnadzor zhabala viac ako 800 kilogramov potravín dovezených z Turecka. Ide o výrobky z mäsa a rýb, cukrovinky, ovocie i orechy, ktoré podľa všetkého nespĺňali ruské sanitárne normy. Obavy vyvoláva aj nepotravinárska produkcia, napríklad detská obuv a oblečenie, nábytok, pracie a čistiace prostriedky. Federálna agentúra vo svojom vyhlásení zdôraznila, že tureckú produkciu dôsledne kontroluje počas celého tohto roku pre podozrenie z nedodržiavania kvality a bezpečnosti niektorých výrobkov. 

    - Reklama -