Ako dvaja kohúti na smetisku. Rusko a USA vinia zo situácie v Sýrii jeden druhého, na spoločnom postupe sa asi nikdy nezhodnú

    0
    Sýrske mesto Douma po leteckých útokoch armády (Autor: SITA)

    Americké a ruské jednotky, ktoré bombardujú pozície militantov v Sýrii, si navzájom nelezú do kapusty a majú aj úplne rozdielne pohľady na to, ako by sa mala celá situácia vyvíjať. Predstavy mocných sú však jedna vec, ale realita je zase niečo celkom iné. USA neprestávajú tvrdiť, že Rusi majú v Sýrii úplne iné ciele ako zničenie militantov z Daešu. Moskve ide podľa Washingtonu o to, aby sa pri moci udržal prezident Bašár Asad.

    Rusi to robia vo veľkom

    Nálety spojeneckých lietadiel pod vedením USA sa s tými ruskými nedajú často veľmi porovnávať, pretože počet ruských operácií je niekoľkonásobne vyšší. Podľa amerického denníka The Washington Post podnikli západní spojenci začiatkom tohto týždňa za dva dni 23 náletov na pozície ozbrojencov z Daešu. To je však minimum v porovnaní so 472 cieľmi, ktoré údajne stihli za ten istý čas zničiť Rusi.

    Od začiatku operácie v Sýrii Rusi tvrdia, že ich úsilie je v porovnaní s alianciou pod vedením USA oveľa väčšie. Za pravdu dal Rusku aj sýrsky minister zahraničných vecí, ktorý bol v stredu na návšteve Moskvy. „Ruské operácie sú 100-krát účinnejšie ako tie, ktoré podnikli Spojené štáty a ich spojenci proti terorizmu,“ uviedol šéf sýrskej diplomacie Walid al-Moualem.

    Čím viac správ o úspešných a častých náletoch na pozície militantov prichádza z Kremľa, tým viac Biely dom pracuje na tom, aby ľudia na celom svete videli situáciu z pohľadu západných spojencov. Prípadnú spoluprácu medzi Moskvou a Washingtonom pri riešení konfliktu v Sýrii, po ktorej po útokoch v Paríži volal francúzsky prezident, odkladajú obe strany na neurčito.

    Celú situáciu v Sýrii navyše komplikuje nedávne zostrelenie ruskej stíhačky Tureckom, ktoré je členom NATO rovnako ako USA, čo spôsobuje ďalšie prekážky v prípadnej spolupráci s Ruskom.

    USA nezaháľajú

    Washington tvrdí, že Moskva podáva o svojich operáciách a úspechoch v Sýrii skreslené informácie. Americké vojenské velenie uvádza, že počet zničených cieľov, ktorý deklarujú Rusi, je jednoducho prehnaný. „Pokiaľ Rusi nepočítajú aj prasknuté pneumatiky a poškrabanú farbu, tak je nemožné, aby boli schopní zničiť 500 nákladných áut, najmä keď používajú nepresné bomby a muníciu,“ povedal Steve Warren, hovorca spojeneckej operácie, ktorej velenie sídli v Bagdade.

    Podľa Bieleho domu je navyše otázne aj to, koho vlastne ruské stíhačky bombardujú. Podľa odhadov spojeneckých expertov totiž zomrelo pri ruských náletoch až 1 000 civilistov vrátane stovky detí. „To je hazardný, nezodpovedný a nepresný prístup k operáciám, ktoré v Sýrii podnikajú Rusi,“ uviedol Warren. USA trvajú na tom, že Moskve ide len o udržanie prezidenta Asada pri moci. V tejto súvislosti sú aktuálne aj americké obvinenia z toho, že Rusi namiesto militantov z Daešu bombardujú takzvanú umiernenú sýrsku opozíciu, ktorá chce od roku 2011 zvrhnúť Asadov režim.

    Rusi to vidia inak

    V odpovedi na obvinenia zo strany USA, že ruské stíhačky bombardujú severozápad Sýrie, odpovedalo ruské ministerstvo obrany stručne a jasne. „Väčšina teroristických jednotiek v tejto oblasti opustila svoje pozície napriek hrozbám svojich veliteľov. Odhodili vybavenie aj označenia, aby sa zamiešali medzi civilistov,“ píše sa vo vyhlásení ruského rezortu obrany.

    - Reklama -