Čo nové na Ukrajine? Dorazil tam konvoj z Ruska

    0
    Ukrajina, Donecká oblasť (Autor: SITA)

    Na rokovaniach, ktoré sa konali vo februári tohto roku v bieloruskom Minsku, sa obe strany dohodli na zastavení paľby a odsune ťažkej bojovej techniky, ako aj na zmenách v ústave, decentralizácii a osobitnom štatúte Doneckej a Luhanskej oblasti. Dohoda o prímerí sa však sporadicky porušuje a dochádza k obnovovaniu bojov, aj s obeťami na životoch. Naposledy sa napätie výrazne vystupňovalo v druhej dekáde novembra, keď po dlhšom čase opäť došlo k prestrelkám s použitím ťažkých zbraní i stratám na životoch. 

    Ukrajinské vedenie spustilo vojenskú operáciu proti proruským separatistom v Donbase vlani v apríli. Konflikt si odvtedy vyžiadal už viac ako 8000 obetí na životoch. Tisíce ľudí opustili svoje domovy a presunuli sa do iných oblastí Ukrajiny alebo do susedného Ruska. Pre tých, ktorí zostali v Donbase, Rusko pravidelne vysiela konvoje s humanitárnou pomocou.

    Dnes do Luhanska a Donecka dorazili ďalšie kamióny, ktoré tam dopravili vyše 1000 ton nákladu, najmä potravín a liekov. Ide o 46. konvoj vyslaný na východ Ukrajiny ruským ministerstvom pre mimoriadne situácie. Celkovo bolo takto na Ukrajinu dodaných viac ako 54.500 ton humanitárnej pomoci. Kyjev sporadicky vystupuje s podozrením, že náklad kamiónov tvorí aj vojenská pomoc pre separatistov. 

    - Reklama -