Pre našu kresťanskú civilizáciu nemôže byť odpoveďou na vraždenie ďalšie zabíjanie a pomsta. Myslí si europoslanec Škripek

    0
    Branislav Škripek a Richard Vašečka (Autor: SITA)

    Schválený text prináša konkrétne návrhy na komplexnú stratégiu boja proti extrémizmu, a to najmä v prostredí väzníc a internetu, ako aj opatrenia na predchádzanie radikalizácii prostredníctvom vzdelávania a sociálneho začleňovania.

    Poslanci navrhujú vytvorenie čiernej listiny európskych džihádistov a osôb podozrivých z džihádistického terorizmu. Najprv je však podľa nich potrebné dohodnúť sa na jednotnej definícii tzv. zahraničných bojovníkov s cieľom umožniť trestné stíhanie týchto osôb po ich návrate na územie EÚ.

    Vážne bezpečnostné riziko

    Europoslanec Branislav Škripek (OĽaNO/EKR) vidí situáciu nasledovne: „Počas mojej cesty v Sýrii som bol len niekoľko kilometrov od bojovej línie, kde teroristi z Islamského štátu napadali civilné obyvateľstvo, ktoré sa bránilo. Videl som strašné veci, čoho sú schopní radikalisti z tejto divnej organizácie.” Vypočul si viaceré príbehy ľudí, ktorí sú na úteku pred ich vyčíňaním. Škripek však dlhodobo poukazuje na fakt, že sa k radikalistom pridávajú aj mnohí mladí ľudia z Európy.

    „Mladých ľudí, ktorí bojovali za IS a boli na vojenskom cvičení, považujem za vážne bezpečnostné riziko. Vrátia sa spokojne domov a potom v podobe spiacej teroristickej bunky len čakajú na povel od svojich veliteľov,” hovorí Škripek. Ide o generáciu mladých ľudí, ktorá sa tu narodila rodičom, ktorí nie sú Európania. Ale prišli do EÚ za prácou či za lepším životom. Vyrastali v getách v štáte, ktorý nepoznajú a nič ich k nemu neviaže. Nevedia nič o jeho dejinách, vláde či prezidentovi. „Veľakrát neovládajú poriadne ani jazyk krajiny, kde žijú. Majú slabé vzdelanie, často žijú v chudobnejších pomeroch ako ostatné obyvateľstvo. Avšak majú túžbu objaviť zmysel života a vôbec podstatu bytia ako takého. Je však na ich škodu, ako aj EÚ, že ich opantali ideály Islamského štátu,” vysvetľuje Branislav Škripek.

    Spamätajte sa

    Ako kazateľ a aktívny kresťan riešenie vidí nasledovne: „Pre našu kresťanskú civilizáciu nemôže byť odpoveďou na vraždenie ďalšie zabíjanie a pomsta. Ako kresťania by sme mali byť vzorom a príkladom, ako sa dá žiť plnohodnotne a dobre život bez nenávisti či teroristických útokov. A rovnako musíme jasne povedať všetkým, ktorí sú opantaní vraždiacimi monštrami z IS: spamätajte sa, inak budete niesť následky.”

    Uznesenie vyzýva členské štáty, aby zaistili, že na všetkých zahraničných bojovníkov sa bude vzťahovať súdna kontrola. Zodpovedné orgány by ich tiež v prípade potreby mohli po ich návrate do Európy zaistiť, až kým sa neuskutoční riadne súdne stíhanie.

    Prijaté opatrenia

    Parlament za účelom odradenia občanov EÚ od účasti na teroristických aktivitách v konfliktných oblastiach navrhuje okrem iného zabavovanie pasov potenciálnych zahraničných bojovníkov a zmrazovanie ich finančných aktív. Takéto preventívne opatrenia by však mali byť sprevádzané systematickou podporou rodín a priateľov potenciálnych teroristov, napríklad prostredníctvom tzv. horúcich liniek, na ktoré by sa mohli obrátiť v prípade obáv o radikalizáciu ich rodinného príslušníka alebo člena komunity.

    Poslanci tiež podčiarkli potrebu posilnenia medzikultúrneho dialógu aj v rámci vzdelávacieho systému v znevýhodnených štvrtiach i mimo nich s cieľom zabrániť marginalizácii komunít a posilniť ich sociálne začleňovanie.

    - Reklama -