Zostrelenie ruského lietadla vyvolalo v Turecku nadšenie

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    „Ruské lietadlá dlhodobo narušovali turecký priestor v oblasti Čierneho mora, čiže v Turecku to už nejakú dobu bola téma číslo jedna. Zostrelenie lietadla preto vyvolalo v tureckej spoločnosti nadšenie,“ prezradil turecký expert. Pripustil však, že okrem nadšenia majú niektorí aj obavy, čo podniknú Rusi v reakcii na danú udalosť.

    Na druhej strane si vraj uvedomujú, že Turecko je členským štátom NATO. „Dôležitý bod je, že ruské lietadlo zostrelil prvýkrát člen NATO. Ruské lietadlá narušovali v poslednej dobe vzdušný priestor Turecka aj ďalších členských štátov Severoatlantickej aliancie veľmi často,“ dodáva analytik.

    Preto verí, že Rusko prípad uzavrie bez následkov. „Ako to urobilo Turecko v roku 2012. V štýle ,bola to nehoda, zabudnime na to‘,“ vysvetľuje. Druhá alternatíva, podľa neho horšia, je taká, že Rusko bude od Turecka žiadať, aby nenarušovalo vzdušný priestor Sýrie, čo by bol vraj problém, pretože Turecko sa práve chystalo podniknúť v spolupráci s USA nálety na Islamský štát.

    Celý rozhovor si môžete prečítať TU

    „Pre Turecko bude teraz oveľa riskantnejšie robiť akékoľvek operácie v Sýrii. Vyzerá to, že sa o oblasť okolo Aleppa bude bojovať. Turecko a USA sa v tomto regióne chystali zasadiť údery proti Islamskému štátu a podľa toho, ako sa Rusko rozhodne odpovedať, sa táto operácia môže stať veľmi riskantnou,“ uviedol.

    Na otázku, koho Turecko považuje za hlavných spojencov, odpovedal: „Samozrejme, že na medzinárodnej scéne sú to USA a Severoatlantická aliancia. V Sýrii sú to umiernené opozičné skupiny ako Ahrár aš-Šám v okolí Aleppa. A hlavnými spojencami sú sýrski Turkméni.“ Dodajme, že práve sýrski Turkméni zabili ruského pilota potom, keď sa katapultoval zo zostreleného lietadla. Údajne na neho strieľali už v momente, keď klesal na padáku.

    Pokiaľ ide o národ Kurdov, ktorý žije na pomedzí Turecka, Iraku, Iránu a Sýrie, Turecko ho nepovažuje za jednoliaty celok a k jednotlivým skupinám Kurdov vraj pristupuje rôzne. „Irackí Kurdi sú momentálne jedným z hlavných regionálnych tureckých spojencov. Sýrski Kurdi – časť z nich patrí k Slobodnej sýrskej armáde, takže YPG (kurdské milície alebo Ľudové obranné jednotky) sú považované za predĺženú súčasť Strany kurdských pracujúcich – sú nepriatelia,“ uviedol doslova.

    Na záver ešte analytik Ünlühisarcikli zdôraznil, že Turecko odmieta, aby bol súčasťou mierového procesu v Sýrii prezident Bašár Asad. „Tureckí spojenci vrátane USA už niekoľkokrát povedali, že na konci takéhoto procesu by sa Asad nemal postaviť na čelo Sýrie,“ zdôraznil.

    - Reklama -