Ako zničiť Daeš, teda Islamský štát, raz a navždy. Analytik ponúkol návod, má však háčik

    0
    Útok na Islamský štát v Sýrii (Autor: SITA/AP)
    Definitívne zničiť Daeš sa po útokoch na Paríž zaviazal francúzsky prezident François Hollande. V tejto súvislosti dokonca vyzval Rusko a USA, aby spoločne vytvorili „úniu všetkých, ktorí môžu bojovať proti tejto teroristickej armáde v jednej koalícii“. Vyhlásenia Moskvy a Washingtonu sa zhodujú v tom, že je nutné čo najrýchlejšie poraziť Daeš, ale v tom, ako to chcú urobiť, sa už nevyzná takmer nikto. 
     
    Rozsiahla pozemná ofenzíva proti militantom z Daešu v Sýrii je podľa šéfa Bieleho domu Baracka Obamu vylúčená a bola by to údajne chyba. O tom, čo je za odmietavým postojom USA voči pozemnej invázii, ale aj o zapojení Ruska do riešenia problému v Sýrii prehovoril pre spravodajský portál Vice analytik Omar Lamrani, ktorý pracuje pre vojenskú radu Stratfor so sídlom v Texase.

    Daeš sa dá poraziť

    Lamrani tvrdí, že existuje viacero spôsobov, ako by sa dal Daeš poraziť raz a navždy, ale sú tu dva faktory, ktoré pritom treba brať do úvahy. Jedným zo spôsobov, ako poškodiť militantnú organizáciu, je zasiahnuť ich zdroje financií. To USA aj Rusko robia, keď ničia napríklad zásobovacie trasy rafinérie či ropné polia, nelegálne ropovody a cisterny, ktorými teroristi prevážajú čierne zlato. Úspešnou taktikou je aj cielené zabíjanie vodcov jednotlivých buniek militantnej organizácie. Ani to však nestačí. 

    Letecké útoky nie sú všetko

    „Nálety a financie nemôžu urobiť všetko bez chlapov na zemi, ktorí budú bojovať proti Islamskému štátu (Daeš) a zaberať jeho územie,“ tvrdí Lamrani. Podľa analytika jednoducho nejde oddeliť letecké útoky od tých pozemných, pretože jedno bez druhého nemá až taký veľký účinok. Navyše väčšinu dôležitých cieľov doposiaľ zničili ruské alebo spojenecké nálety zo vzduchu. Podľa Lamraniho takéto útoky určite zraňujú Daeš, ale nezasadzujú mu smrteľný úder. „Spojené štáty to samé priznávajú. Bez jednotiek na zemi nie je možné úplne zničiť IS. Bez obsadenia územia, na ktorom operujú, bude Islamský štát prežívať,“ tvrdí americký analytik. 

    Prispeje k víťazstvu Francúzsko?

    Prezident François Hollande v emotívnom vyjadrení po útokoch v Paríži vyhlásil, že Francúzsko zničí Daeš. Francúzske letectvo síce zintenzívnilo nálety v Sýrii, ale zatiaľ nič nesvedčí o tom, že by sa Hollande chystal vyslať do boja proti militantom aj pozemné jednotky. Práve tie sú však podľa Omara Lamraniho kľúčové, ak ide o úplné zničenie teroristov z Daešu. 

    Každé riešenie má háčik 

    Riešenie, ktoré by priniesla prípadná, aj keď len hypotetická, dohoda medzi Ruskom a západnou alianciou na čele s USA, by malo podľa Lamraniho aj tak ešte jeden háčik. Je ním vnútropolitický konflikt medzi odporcami prezidenta Bašára Asada a sýrskym režimom. Jediným, aj keď takmer nereálnym, riešením je preto spojenie Asadových vojakov s opozičnou Sýrskou oslobodeneckou armádou. „To je niečo, čo by dokázalo Islamský štát poraziť. Bol by to pre IS príliš veľký úder a bolo by možné ich vytlačiť,“ tvrdí analytik. Omar Lamrani však dodáva, že ani porážka Daešu, podľa ideálneho scenára, by neriešila napätú vnútropolitickú situáciu, ktorú podľa neho spôsobuje zotrvanie prezidenta Asada pri moci.
     
    VIDEO: Časť dokumentu o Islamskom štáte, ktorý nakrútil spravodajský portál Vice News (české titulky)
     
    - Reklama -