Pracoval pre IS, teraz prehovoril. Aj teroristi majú strach, vyhlásil

    0
    Ilustračná fotografia - ISIS (Autor: ReproFoto: youtube)

    Bývalého člena rozviedky teroristov, ktorý vystupuje pod pseudonymom Abú Chálid, vyspovedal pre The Daily Beast Michael Weiss, autor bestselleru ISIS: Vo vnútri armády teroru.

    Nešlo to ako po masle

    Ako sa Weiss dozvedel, opustiť IS nie je žiadna hračka. Teroristi si svojich prívržencov tak ľahko pustiť nedajú. Chálid sa o tom presvedčil na vlastnej koži. Pri úteku si musel vypomôcť striedaním minibusov, motocyklov, falošných preukazov totožnosti a vybavovaním naozaj šialených telefonátov.

    Kľúč k úspechu

    Chálid podčiarkuje v rozhovore dôležitosť spravodajskej služby teroristov, ktorá mala za úlohu infiltráciu do povstaleckých skupín v Sýrii a iných kľúčových organizácií. Práve o ne, podľa Chálida, Islamskému štátu išlo. O ich manipuláciu a podrobenie.

    Tiež prezradil, že spravodajská služba nemala problém so „sponzoringom“. Tieklo do nej obrovské množstvo financií.

    Džihádisti obyvateľom údajne nedajú vydýchnuť a snažia sa, aby neboli, čo sa týka finančnej stránky, nezávislí. Preto jediný možný zárobok v krajine obsadenej teroristami prichádza práve len zo strany džihádistov. Aj samotný Chálid tvrdí, že všetky výdavky (vrátane prenájmu domu) platili za neho jeho „zamestnávatelia“.

    Prečo odišiel?

    Bývalý agent IS priznal, že jedným z hlavných dôvodov prečo teroristov opustil, boli straty na životoch, ktoré sami dopustili a mohli im predísť. Tiež sa mu zdá stratégia IS v rôznych smeroch amatérska a nelogická. Teroristov neidealizuje, ani neheroizuje, ale ukazuje ich v pravom svetle. 

    Ako jedincov, ktorí mnohokrát prepadli vlastnému strachu, namiesto toho, aby sa bezhlavo rútili do samovražednej akcie.

    - Reklama -