Turci zvolávajú zasadnutie NATO. Kvôli zostreleniu ruskej stíhačky. Schôdzka bude už o pár hodín

    0
    Centrála NATO v Bruseli (Autor: SITA)

    Turecko je jednou z 28 členských krajín NATO, schôdzka sa uskutoční na jeho žiadosť. Turecké ministerstvo zahraničných vecí si po dnešnom incidente predvolalo ruského chargé d'affaires v Ankare, píše Reuters. Ide o prvý prípad od 50. rokov 20. storočia, keď ozbrojené sily členskej krajiny NATO zostrelili ruské alebo sovietske vojenské lietadlo. 

    Moskva poprela, že by sa zostrelené lietadlo nachádzalo v tureckom vzdušnom priestore. Vyhlásila, že má dôkaz, že bolo počas celého letu nad Sýriou. Bojové lietadlo sa zrútilo na severozápade Sýrie, v turkménskej oblasti, a turecká armáda povedala, že lietadlo niekoľkokrát varovala, kým ho zostrelila. Obaja piloti sa pred pádom stroja katapultovali. Sýrski povstalci vyhlásili, že jedného z pilotov počas zoskoku, keď s padákom manévroval k územiu pod kontrolou sýrskej vládnej armády, zastrelili. Osud druhého nie je známy. 

    Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov povedal, že je to veľmi vážny incident, ale vyjadriť sa k nemu bude možné, až keď budú dostupné všetky informácie. Agentúra DPA dodala, že sa nechcel vyjadriť k plánovanej návšteve ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktorý by mal tento týždeň navštíviť Turecko. 
    Za veľmi vážne označila zostrelenie ruského bojového lietadla aj Británia. Ministerstvo zahraničných vecí v komuniké uviedlo, že Londýn chce čo najskôr poznať podrobnosti. 

    Turecko informovalo USA o zostrelení ruského vojenského lietadla, ktoré narušilo jeho vzdušný priestor. Agentúre Reuters to potvrdil nemenovaný predstaviteľ Pentagónu s tým, že americké sily nemajú s incidentom nič spoločného. 

    - Reklama -