Bývalých tajných agentov po odchode zo SIS nikto nekontroluje. Zákony na to nemyslia

    0
    Preukaz príslušníka SIS (Autor: SITA)
    Nie je nič nové, že ľudia, ktorí odchádzajú zo SIS, začnú obchodovať s informáciami, ku ktorým sa dostali počas svojho pôsobenia v tajnej službe. Napríklad v Spojených štátoch sú bývalí  zamestnanci rozviedok a tajných služieb kontrolovaní celé roky po odchode zo zamestnania. Na Slovensku chýbajú podľa denníka SME postupy, ktoré by zabránili bývalým agentom a dôstojníkom v tom, aby po odchode zo SIS obchodovali s utajovanými informáciami. 
     
    Tému zneužívania spravodajských informácií naznačil podľa SME aj nedávno zverejnený dokument Gorila Slovakia II, ktorý zachytáva prepis údajných rozhovorov bývalého šéfa vnútorného spravodajstva Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľubomíra Arpáša. Práve on údajne aj 5 rokov po odchode zo SIS šíril informácie o odpočúvaní poslancov aj členov bývalej vlády Ivety Radičovej.  

    Nikto ich nekontroluje

    „V princípe spravodajskí dôstojníci po skončení služobného pomeru nie sú nikým kontrolovaní,“ priznal v roku 2013 pre Plus Jeden deň bývalý riaditeľ rozviedky SIS a predseda Asociácie bývalých spravodajských dôstojníkov Igor Cibula. Na Slovensku zákon nerieši ani to, pre koho môže bývalý zamestnanec SIS po odchode z tajnej služby pracovať. „Existuje neprofesionálna tradícia, že po každých voľbách sa ľudia zo súkromnej sféry dostanú do tajnej služby a odchádzajúci ľudia z tajnej služby idú do súkromnej sféry,“ uviedol konzultant a bývalý riaditeľ sekcie personálnej bezpečnosti Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) Peter Adamecký.
     
    Celý článok si môžete prečítať TU
     
    - Reklama -