Na Ústavný súd mieria kandidáti Smeru. Opozícia dvíha varovný prst

    0
    Budova ministerstva spravodlivosti (Autor: SITA)
    Podľa denníka SME môže Smer donútiť prezidenta Andreja Kisku, aby vymenoval do funkcie ústavného sudcu, buď podpredsedníčku parlamentu Janu Laššákovú, alebo poslanca Mojmíra Mamojku. Obaja sú na zozname deviatich kandidátov, ktorí by sa mohli stať členmi Ústavného súdu. 
     
     
    V Smere podľa poslancov údajne neexistuje žiadna vnútrostranícka dohoda, ako by mali hlasovať pri voľbe nového člena ÚS. To, že by sa na stoličku ústavného sudcu mal posadiť niektorý z aktívnych politikov, sa však nepozdáva opozičným poslancom ani proreformnému združeniu sudcov Za otvorenú justíciu. „Ak niekto ide z aktívnej politiky na Ústavný súd, môže to vyvolávať pochybnosti o jeho objektivite,“ uviedla pre denník SME prezidentka združenia Za otvorenú justíciu Katarína Javorčíková. 
     
    Podľa niektorých poslancov Smeru je súčasná kritika zo strany opozície a združenia Za otvorenú justíciu neopodstatnená, lebo podobná situácia už na Ústavnom súde bola. „Viacerí ústavní sudcovia boli politicky angažovaní, pôsobia na súde a zdá sa, že to nikomu neprekáža,“ uviedla na margo kritiky Anna Viteková, ktorá spoločne s Miroslavom Čížom nominovala na post ústavného sudcu Janu Laššákovú. Viteková rozhodnutie odôvodňuje tým, že jej stranícka kolegyňa Laššáková sedela tri volebné obdobia v ústavnoprávnom výbore parlamentu. 
     
    Mojmír Mamojka, ktorý je druhým z kandidátov Smeru na post ústavného sudcu, odmietol zdôvodniť, prečo sa rozhodol kandidovať. Nominoval ho jeden z prodekanov Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.
     
     
    Celý článok si môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -