Íri si z ilegálnych imigratov urobili otrokov. Tamojšia vláda v tom problém nevidí

    0
    Migranti v Maďarsku (Autor: SITA)

    Na novodobé otroctvo v Írsku upozornili investigatívni reportéri z britského servera The Guardian. Ľudskoprávne organizácie apelujú na miestnu vládu, aby tento jav začala efektívnejšie riešiť. Ministerstvo vnútra však tvrdí, že súčasná legislatíva je dostačujúca.

    Prevádzkovatelia lodí v mnohých prístavoch v Írsku si podľa portálu urobili otrokov z prisťahovalcov z Ghany, Filipín, Egypta či Indie. Pri zamestnávaní pracovníkov vraj rybárske spoločnosti využívajú nedostatky v legislatíve. Tie umožňujú všetkým námorníkom z krajín mimo územia EÚ, aby po prílete do Británie v priebehu 48 hodín mohli cestovať naprieč krajinou a nastúpiť na plavidlá, ktoré mieria do medzinárodných vôd.

    Táto možnosť by však nemala platiť pre rybárov, ktorí operujú v medzinárodných vodách, ale opakovane sa vracajú späť do prístavov na Britských ostrovoch. Hneď ako  sa ľudia z cudziny dostanú na rybárske lode, stávajú sa modernými otrokmi.

    Jedným z nich bol ešte donedávna aj 39-ročný Filipínec Demie Omol. Do Írska ho na začiatku tohto roka dostali pašeráci. Hneď začal pracovať na jednej z lodí. Nebyť choroby, kvôli ktorej ho museli zamestnávatelia dopraviť do nemocnice, zrejme by ďalej trpel v otrasných podmienkach a nekonečných pracovných zmenách.

    O možnosti pracovať na rybárskej lodi v Európe sa prvýkrát dozvedel vlani v marci, keď ešte býval na Filipínach. V práci na lodi videl budúcnosť a možnosť, ako zabezpečiť slušný život svojej manželke a trom malým deťom. „V tom čase som pracoval ako vodič trojkolky. Dostával som zaplatené asi tri a pol dolára za deň,“ spomína Omol. Vedel, že keď sa upíše práci na lodi, svoju rodinu uvidí len sporadicky, za ich lepšiu budúcnosť to však podľa neho stálo.

    Celý článok si môžete prečítať TU

    - Reklama -