Smer oklamal pacientov a zdravotníkov. Keby len raz… Aké sú finty Fica a spol.?

    0
    Viliam Čislák, Minister zdravotníctva SR (Autor: SITA)

    Ako tvrdí neurochirurg a člen prípravného výboru strany Šanca Viliam Novotný, schválený štátny rozpočet do zdravotníctva viac peňazí neprináša. A na zdravotnú starostlivosť bude vyčlenených presne toľko peňazí ako v roku 2015.

    Smerácka priorita?

    Tou fintou, ktorú Novotný vo svojom blogu na webe denníka SME  opisuje, je uznesenie, že peniaze na platy sestier v rozpočte už vlastne nie sú. Podľa neho to však nie je prvýkrát, čo Smer oklamal pacientov i samotných zdravotníkov. Teraz sa teda podľa neho ukazuje, že oblasť zdravotníctva nebola pre vládnu stranu prioritou.

    „Keď sa pozriete na všetky rozpočty, ktoré predkladal minister financií Kažimír za 4 roky, tú prioritu tam nie a nie nájsť,“ vysvetľuje poslanec.
    Ako príklad uvádza Novotný čísla, ktoré predstavujú platby štátu za svojich poistencov. Tie sa pohybujú okolo štyroch percent, hoci cieľom Smeru je vraj päťpercentný odvod za poistencov štátu. „Vždy však vymysleli nejakú fintu,“ nešetrí Novotný kritikou.

    Takou fintou bolo napríklad tvrdenie  ministra financií Petra Kažimíra o pridávaní 270 miliónov eur do zdravotníctva. „Asociácia nemocníc ich nevie nájsť a hovorí len o 43 miliónoch. Pravdou je, že ak sa pozeráte na reálne peniaze na zdravotnú starostlivosť, bez Kažimírových fiškálnych fínt a nákladov na chod ministerstva zdravotníctva, viac peňazí ako v roku 2015 nebude,“ vysvetľuje ďalej poslanec.

    Sestričky vraj do volieb zabavia

    Ak teda bude riaditeľ nemocnice hovoriť sestrám, že na ich platy nie sú peniaze, pretože mu poisťovne nepridali, minister zdravotníctva Viliam Čislák môže rozdávať uznesenia. Tak budú všetci vedieť, že peniaze niekde sú, len ich nikto nevidel. „Otázne je, čo na to povie Ústavný súd SR, ktorý už v 2013 zrušil mzdovú reguláciu u sestier pre jej nedostatočné finančné krytie,“ zamýšľa sa poslanec. To však teraz podľa neho napokon ani nie je podstatné, pretože sa blížia voľby a Smer podľa neho dovtedy sestričky už nejako zabaví.
     

    Celý blog Vilama Novotného si môžete prečítať TU

    - Reklama -