Na hrniec terorizmu je naša pokrievka malá. Komentátor vysvetľuje, prečo

    0
    Dráma v Mali (Autor: SITA)

    Mali nie je ďaleko a veľká  časť drog, ktoré smerujú do Európy, prichádza z tejto africkej krajiny. Smeruje k nám však odtiaľ aj veľa ľudí, pretože ich vyháňajú džhádisti. Práve tí využívajú peniaze z obchodu s drogami na dopĺňanie zbraní a munície, dovážaných väčšinou z Líbye, vysvetľuje vo svojom komentári v denníku Pravda Javůrek.

    Rozbroje medzi teroristami

    To, čo sa v tejto africkej krajine deje, je podľa komentátora naším problémom aj v tom prípade, ak by včera v hoteli Radisson v hlavnom meste Bamaku nešlo priamo o Európanov. Vysvetľuje aj pozadie teroristických skupín. Tie, ktorým sa pred pár rokmi podarilo okupovať časti Mali, sa hlásili k al-Kaide. V súčasnosti sa však niektoré prikláňajú k obávanému Islamskému štátu, čo spôsobuje medzi nimi rozbroje. „Výsledkom ich nezhôd je však len o to väčšia nepredvídateľnosť ich útokov,“ vysvetľuje Javůrek.

    Ideologické šarvátky teroristických skupín operujúcich v tejto oblasti sú podľa neho irevelantné, rovanko ako zdôvodnenie toho, prečo to robia. Terorizujú každého bez rozdielu, a misia OSN v Mali sa ukazuje byť jednou z najnebezpečnejších pre úsilie stabilizovať krajinu. „Proti samovražedným fanatikom v akcii neexistuje lepšia stratégia ako ich zničenie, zatiaľ čo proti ideológii neexistuje lepšia stratégia ako dlhodobá cieľavedomá pomoc zasiahnutým krajinám,“ myslí si Javůrek.

    Ak sa Európa začína spamätávať zo svojej indiferentnosti k  Afrike, Mali slúži ako ukážková prípadová štúdia, myslí si komentátor. Tých však bolo kvôli nášmu ignorantstvu už  toľko, že naša pokrievka na prekypujúcom hrnci terorizmu začína byť akási malá.


     

    - Reklama -