Mali po rukojemníckej dráme: Trojdňový štátny smútok a desaťdňový výnimočný stav

    0
    Dráma v Mali (Autor: SITA)

    Výnimočný stav v Mali podľa zverejnených údajov platí od polnoci miestneho času (01.00 h SEČ) a potrvá najbližších desať dní. Vláda ohlásila taktiež trojdňový štátny smútok za obete piatkového útoku, ktorého terčom bol hotel Radisson Blu v Bamaku, a to so začiatkom v pondelok.

    Podľa vyhlásenia malijského prezidenta Ibrahima Boubacara Keitu, ktoré cituje agentúra Reuters, pri piatkovom útoku a rukojemníckej dráme zahynulo 21 ľudí vrátane dvoch militantov a sedem ľudí vyviazlo so zraneniami. Pracovníci OSN však predtým uvádzali najmenej 27 mŕtvych. Zhruba 170 zadržiavaným osobám sa podľa nich podarilo uniknúť.

    Ministerstvo zahraničných vecí USA oznámilo, že medzi usmrtenými osobami je i jeden Američan. Minister John Kerry sa vyjadril, že veľvyslanectvo USA v Bamaku je pripravené “poskytnúť podporu malijskej vláde pri vyšetrovaní” tejto udalosti.

    K zodpovednosti za útok v Bamaku sa prihlásila africká džihádistická skupina al-Murábitún spájaná s teroristickou sieťou al-Káida. Pri rukojemníckej dráme v hoteli zasahovali malijské špeciálne jednotky s pomocou menšieho amerického tímu a francúzskych bezpečnostných síl.


     

    - Reklama -