Náhoda či premyslený čin teroristov? Nové fakty o masakri v clube Bataclan

    0
    Ľudia deň po útoku pália sviečky pred reštauráciou Belle Equipe v Paríži. (Autor: SITA)

    Molmy v rozhovore pre magazín Marianne uviedol, že teroristi, ktorí sa skryli v miestnostiach s technickým zázemím v klube Bataclan, zrejme nemali v úmysle aktivovať výbušninu. Tá im mala slúžiť len ako posledné východisko v krajnej núdzi. Vyšetrovateľ sa domnieva, že teroristi mali asi v pláne odísť z Bataclanu a zaútočiť na ďalšom mieste.

    Spôsob, akým si aktivovali výbušninu na opaskoch, svedčí skôr o náhode ako o zámere, pretože predtým mali viacero príležitostí odpáliť sa a usmrtiť pri tom oveľa viac ľudí: rukojemníkov i policajtov, domnieva sa Molmy.

    Podľa jeho rekonštrukcie situácie počas zásahu dvaja policajti, ktorí do inkriminovanej časti klubu postupovali ako prví, si nevšimli nízky schod a zakopli oň, takže na okamih boli nesústredení. Jeden z policajtov si potom všimol tieň na konci chodby a vystrelil. Streľba teroristu prekvapila a následne aktivoval nálož, ktorú mal na opasku. Druhý terorista nasledoval jeho príklad.

    Mnohí experti sa pre francúzske médiá vyjadrili, že zásah policajných kománd v Bataclane bol mimoriadne náročný a nebezpečný – okrem iného aj pre to, že ide o starú, nie veľmi priestrannú budovu s množstvom zákutí, schodíšť a malých miestností, ktoré mohli slúžiť ako skrýša rovnako rukojemníkom, ako aj teroristom.

    Pri rukojemníckej dráme, ktorú sprevádzali streľba a výbuchy, zahynulo 89 návštevníkov vypredaného koncertu americkej skupiny Eagles of Death Metal.
    Bataclan bol jedným zo šiestich terčov útokov, ktoré teroristické komandá podnikli minulý piatok večer v Paríži a na predmestí Saint-Denis. O život pri nich prišlo najmenej 129 ľudí a ďalších vyše 350 ich je zranených. 

    - Reklama -