KĽDR chce rokovať. Navrhla už dokonca čas a miesto

    0
    Severná Kórea oslavovala 70. výročie založenia vládnucej Kórejskej strany práce (Autor: ReproFoto: youtube)

    Severokórejský Výbor pre mierové zjednotenie Kórey zaslal juhokórejskému ministerstvu pre zjednotenie správu. V nej navrhol nadviazať kontakt na pracovnej úrovni, ktorý bude predchádzať vládnym rokovaniam. Obe strany by sa podľa tejto správy mali stretnúť 26. novembra v demilitarizovanej zóne na severnej strane pohraničnej dediny Panmundžom, spresnila severokórejská štátna agentúra KCNA.
    “Je úľavou, že Sever prijal ponuku Soulu na vzájomný dialóg,” reagoval na správu predstaviteľ juhokórejského ministerstva zjednotenia, ktorého citovala juhokórejská agentúra Jonhap.

    Prísľub týkajúci sa začatia rokovaní prišiel zo strany KĽDR tri mesiace po tom, ako sa obe krajiny, ktorých vzájomný vojenský konflikt sa v 50. rokoch skončil len prímerím, a nie mierovou zmluvou, dohodli na postupnom uvoľňovaní napätia.
    Vzťahy oboch krajín sa totiž opäť zhoršili v auguste tohto roka po tom, ako v dôsledku výbuchu nášľapnej míny pri ich spoločných hraniciach utrpeli zranenia dvaja juhokórejskí vojaci. Odvtedy však zároveň oba štáty usporiadali dve série stretnutí rodín, ktoré rozdelila kórejská vojna z rokov 1950-53.
    Južná Kórea považuje KĽDR pre jej jadrový program i opakované raketové skúšky za bezpečnostnú hrozbu. Pchjongjang zase Juh obviňuje zo spojenectva so svojím najväčším nepriateľom, Spojenými štátmi.

    - Reklama -