Islamský štát sa snaží vyrobiť chemické zbrane. Tajné služby: Majú miesta na laboratóriá a expertov, ktorí im pomáhajú

    0
    Sýrski študenti si skúšajú ochranu pred chemickým útokom. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Toto úsilie Islamského štátu vyvoláva na Západe obavy z hrozivého scenára, že IS podnikne krvavé útoky na veľké mestá, podobné tým parížskym z minulého piatka. Francúzsky premiér Manuel Valls dnes varoval, že islamskí extrémisti možno v určitom časovom bode použijú pri útoku chemické alebo biologické zbrane.

    “Terorizmus zasiahol Francúzsko nie preto, čo robí v Iraku a Sýrii… ale preto, čím je,” povedal Valls dolnej komore parlamentu. “Vieme, že je tu aj riziko chemických alebo biologických zbraní,” dodal, hoci konkrétnu hrozbu nespomenul.

    Ako povedali americkí predstavitelia, nie sú presvedčení, že IS skutočne dokáže vyvinúť sofistikované zbrane ako napríklad nervovoparalytický plyn, ktoré sú na teroristický útok na civilný cieľ najvhodnejšie. IS zatiaľ na bojiskách v Iraku a Sýrii použil yperit, známy aj ako horčicový plyn.

    Irackí predstavitelia však vyjadrili obavy, že extrémisti už ovládajú obrovské územia v Iraku a Sýrii a majú teda slobodu vo výbere lokalít, ktoré sú vhodné na zriadenie laboratórií a výrobu tohto druhu zbraní – majú tiež širokú škálu expertov, civilných a vojenských, ktorí im pomáhajú.


     

    - Reklama -