„Úprimne povedané, utečenci nemajú na výber,“ tvrdí podpredseda Európskej komisie

    0
    Európa (Autor: internet)

    „Systém a pravidlá, ktoré dnes platia, sú z doby, keď sme takému problému nemuseli čeliť,“ povedal Timmermans a dodal, že Dublinský dohovor skrátka s takým množstvom ľudí, ktorí prúdia do Európy naraz, nepočítal.

    „Riešenia sú komplikované, pritom ich však musíme zavádzať rýchlo,“ uviedol Timmermans. Ide o ochranu hraníc, vracanie ľudí späť do krajín ich pôvodu, prerozdeľovanie utečencov medzi jednotlivými krajinami. „Sú to veľmi zložité veci, ale keď budeme spolupracovať ako Európa, môžeme si s tým poradiť.“

    „To, čo urobilo Nemecko vo veľmi vypätej chvíli, bolo historické rozhodnutie,“ povedal Timmermans a začal rozoberať nemecké rozhodnutie prijať utečencov. „Nemecko si za to zaslúži uznanie, pretože keby to neurobilo, v Európe by zavládla oveľa vážnejšia kríza,“ dodal s tým, že došlo k zmenám, a preto treba vytvoriť nový systém, alebo aspoň novelizovať dublinské nariadenia. Za ich novelu však považuje už samotný prerozdeľovací kvótový systém, ktorý si krajiny EÚ odhlasovali v septembri.

    „Pozrite,  Ženevská konvencia hovorí, že človek, ktorý uteká pred vojnou alebo prenasledovaním, má právo na ochranu – nehovorí v akej krajine,“ konštatoval Timmermans a po chvíli dodal: „Úprimne povedané, utečenci nemajú na výber.“

    Celý rozhovor si môžete vypočuť TU

    „Utečencov musíme informovať lepšie, ako to robíme dnes,“ navrhol jedno z riešení situácie. Utečenci totiž nevedia, ako to v jednotlivých krajinách funguje a zároveň nevedia, aké práva im poskytuje status utečenca.

    „Pani Merkelová urobila správnu vec v správnej chvíli, pretože inak by bola kríza Európy oveľa vážnejšia,“ konštatoval Timmermans a dodal, že treba získať kontrolu nad situáciou a bojovať proti prevádzačom. Na tom sa celá Európa zhodne, pričom je potrebné prehĺbiť spoluprácu polície, spravodajcov a pohraničnej stráže a rozbehnúť tiež prerozdeľovací systém, čím by prevádzači prišli o zisk.

    „Pocit neistoty európskej verejnosti sa spája s otázkou, či sme schopní získať kontrolu nad situáciou,“ povedal Timmermans. Ten využíva krajná pravica, ktorá má na prvý pohľad jednoduché riešenie: „Zavrite hranice a všetkých vyhoďte.“ Timmermans to však hodnotil ako „nie celkom jednoduché“. Podľa jeho slov treba prednostne prísť s takým riešením, výsledky ktorého  vidieť okamžite.

    Zároveň pripomenul, že v Českej republike existuje početná vietnamská komunita, ktorá sa tam plne integrovala. To by nám malo pomôcť vidieť svet v inom svetle. „Pevne verím, že všetky spoločenstvá budú v budúcnosti oveľa rôznorodejšie ako dnes,“ podotkol Timmermans, podľa ktorého je to nevyhnutná skutočnosť. Okrem toho povedal, že českému národu by pomohlo, keby si uvedomil, že s Vietnamcami sa Česi zžili bez problémov.

    „Tolerancia je síce krásne slovo, ale zle sa vykladá,“ uvažoval Timmermans, podľa ktorého je rozdiel medzi toleranciou a ľahostajnosťou. Ak budeme k utečencom ľahostajní, nečaká nás nič iné ako ďalšie nepokoje, v horizonte dvadsiatich až tridsiatich rokov. Ak k nim budeme tolerantní, budeme sa od nich učiť a prijmeme ich do spoločnosti, bude všetko v poriadku.

    Reč bola aj o Turecku. „Ankara od nás žiada, aby sme s ňou častejšie rokovali,“ uviedol. Rozhodne sa však ohradil proti akýmkoľvek ústupkom Turecku vzhľadom na jeho žiadosť o členstvo v EÚ. V súčasnosti sa skrátka navzájom potrebujeme, ale to neznamená, že na základe tejto potreby budeme ustupovať jeden druhému. Dodal tiež, že Turecko je stále terčom otvorenej kritiky EÚ za jeho prístup k slobode slova a ľudským právam.

    „Myslím si, že ako Európania máme veľký záujem o to, aby s nami Británia zostala na jednej lodi,“ vyjadril sa k správam o britskom odchode z EÚ. Európa je silnejšia s Britániou a podľa Timmermansa aj Británia s podporou Európskej únie. „Jazyk, ktorý spoločne používame, je zlá angličtina,“ dodal a podotkol, že už tak začínajú rozprávať aj samotní Briti. Dúfa však, že Veľká Británia zostane v EÚ a my preto musíme urobiť všetko potrebné.

    „Občas ma pobaví, keď počujem, že to niekto niekde povedal,“ uviedol Timmermans k tvrdeniam niektorých vlád, keď svoje rozhodnutia obhajujú tým, že im to nakázal Brusel. „Máte pravdu, že sa často stáva,  keď niečo funguje, tak to prezentujú ako domáci úspech, ale keď to nefunguje, tak to kladú za vinu Bruselu.“

    autor: spa

    - Reklama -