Nekúpite kilo heroínu? Obchodovanie s teroristami aj verbovanie novinárov. Aký bude nakoniec nový zákon o tajných službách?

    0
    Robert Kaliňák, vicecepremiér a minister vnútra (Autor: Jozef Hübel)

    Kvôli nedávnym teroristickým útokom v Paríži sa premiér Robert Fico pohráva s myšlienkou rozšírenia právomocí  tajných služieb a polície. Od jari má však rezort vnútra pripravený aj 60-stranový návrh nového zákona o tajných službách, informuje denník SME.

    Podrobnosti o financovaní terorizmu

    Návrh z dielne ministerstva vnútra si našiel aj odporcov z radu ľudí, ktorí sa venujú počítačovej bezpečnosti. Spoluprácu akéhokoľvek počítačového analytika by si totiž mohli tajné služby vynútiť, a to bez toho, aby vedel prečo. Súdny príkaz na spoluprácu by mal totiž ostať pred analytikom utajený.

    Podľa návrhu zákona by mohla tajná služba aj zisťovať podrobnosti o financovaní a podporovaní terorizmu. Informácie by mohla získavať aj vďaka verbovaniu novinárov, ktorí robia korešpondentov zo zahraničia. V súčasnosti zákon takúto spoluprácu zakazuje.

    Nový odpočúvací systém

    Ďalšou právomocou by mal byť aj takzvaný predstieraný prevod veci, čiže obchodovanie tajných s takým artiklom, aby získali informácie o činnosti teroristov. Tými vecami sú napríklad drogy, zbrane a výbušniny.

    Do parlamentu poslal v lete malú časť zákona, aby sa mohol naplno využívať nový odpočúvací systém, šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák. Tento systém totiž dokáže zachytiť dáta, ktoré vie tajná služba po rozšifrovaní čítať.

    - Reklama -