Juncker podporil projekt dvojrýchlostnej Európy

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    „Myslím si, že nakoniec nebude možné, aby 33, 34 alebo 35 krajín postupovalo rovnako rýchlo, s rovnakým úsilím a rovnakým smerom,“ vyhlásil Juncker. EÚ má teraz dvadsaťosem členov, rokuje však o rozšírení o zvyšné balkánske štáty, v dlhodobej perspektíve možno aj o Turecko. Väčšinu únijných regulí prevzali Švajčiarsko, Nórsko, Lichtenštajnsko, Island, San Marino, Monako a Andora, ktoré však členmi EÚ nie sú.

    „Jedného dňa musíme prehodnotiť európsku architektúru,“ poznamenal Juncker. „Jedna skupina krajín bude vo všetkých veciach postupovať spoločne, zatiaľ čo ostatné sa budú pohybovať po obežnej dráhe odlišnej od centra,“ dodal.

    Podľa agentúry Reuters potešia Junckerove slová Londýn, ktorý chce Úniu reformovať a chystá sa na referendum o ďalšom zotrvaní Británie v EÚ. Terajší predseda Európskej komisie si zvolil inú taktiku ako jeho predchodca Manuel Barroso, ktorý sa projektu „dvojrýchlostnej Európy“” bránil.

    Juncker dnes zároveň oznámil, že počas prvého polroka budúceho roku predstaví bruselská exekutíva návrh „spoločných minimálnych sociálnych práv“, ktoré majú byť záväzné pre všetky členské štáty. Británia sa, naopak, snaží vyviazať  zo sociálnych pravidiel EÚ.

    - Reklama -