Mimovládky kritizujú výroky Fica o spojitosti utečencov a terorizmu. Vykopáva len hlbšie zákopy, odkazujú…

    0
    Utečenci ubytovaní v azylovom dome v Gabčíkove. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Podľa jedného z iniciátorov výzvy Jána Orlovského je potrebné, aby pri riešení migrantskej krízy spolupracoval občiansky sektor, vláda aj cirkev. Preto ho mrzia vyjadrenia predsedu vlády Roberta Fica o monitorovaní moslimov a o spojitosti utečencov a terorizmu.

    “Rétorika ľudskosti a humanity by sa mala dostať do popredia,” uviedol s tým, že dúfa, že podobná rétorika bude vo verejnom priestore prítomná len do parlamentných volieb. Aj podľa ďalšej iniciátorky výzvy Lucie Štasselovej sú premiérové výroky po teroristických útokoch neprijateľné. “Musíme sa zapojiť do európskych riešení a nie ich bojkotovať a podávať žaloby,” povedala. Podobná rétorika podľa iniciátorov v spoločnosti “vykopáva len hlbšie zákopy”. Naopak, ako konštruktívny ocenili nekonfrontačný prístup prezidenta Andreja Kisku.

    Iniciatíva Výzva k ľudskosti vznikla v lete tohto roku. Podnetom boli podľa iniciátorov nenávistné komentáre, ktoré sa vo veľkom objavovali pod článkami venujúcimi sa téme migračnej krízy. Ako svoje ciele iniciátori uvádzajú mobilizáciu občanov, ktorí sú ochotní pomôcť a tiež zabezpečenie spolupráce medzi mimovládnymi organizáciami a štátom pri projektoch na pomoc migrantom.


     

    - Reklama -