VIDEO Bývalá ministerka spravodlivosti Francúzska: Pozvať Sýrčanov do Európy bola chyba úsudku kancelárky Merkelovej

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (Autor: SITA)

    Bývalá ministerka spravodlivosti  Datiová v rozhovore pre BBC uviedla, že Angela Merkelová vďaka svojej otvorenej politike voči utečencom vystavila Európu bezpečnostnej hrozbe.

    „Dnes môžeme pozorovať výsledky jej politiky. Keď otvoríte brány, nemôžete vedieť, kto prichádza do vašej krajiny. Takže dnes máme bezpečnostný problém,“ vyhlásila.

    Na otázku, či nemecká kancelárka urobila v tomto smere chybu, francúzska politička odpovedala diplomaticky: „Myslím si, že to bola chyba jej úsudku. Chcela byť štedrá a táto štedrosť sa obrátila proti Európanom.“

    Podľa jej ďalšieho vyjadrenia Európa musí aj naďalej priznávať utečencom právo na azyl, lebo ide o súčasť európskych hodnôt. Len je podľa nej nevyhnutné, aby úrady lepšie rozlišovali, kto je skutočný azylant a kto len zatúžil po lepšom živote v Európe. Ekonomických migrantov by potom úrady podľa nej mali vracať.

    Datiová sa vyjadrila aj k aktuálnej téme nedávnych krvavých útokov v Paríži. Hovorila o radikalizácii mladých moslimov žijúcich v Európe. Uviedla, že tento problém bol vo Francúzsku, kde žije početná komunita islamských veriacich, dlhodobo podceňovaný a úrady nad kriminalitou spojenou s náboženstvom privierali oči. Anglicko a Holandsko podľa nej sa s extrémizmom vyrovnávajú lepšie.

    Video s prejavom Rachidy Datiovej si môžete pozrieť TU.

    - Reklama -