Politológ v tom má jasno. Francúzsko sa začína zbližovať s Ruskom

    0
    V Paríži zomrelo pri teroristických útokoch viac ako 129 ľudí. Celé mesto truchlí (Autor: Jan Rychetský)

    Server poukazuje na to, že ešte pred rokom hovorili svetoví predstavitelia o ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi ako o uzurpátorovi a jednohlasne odsudzovali jeho anexiu Krymu. O dvanásť mesiacov neskôr sa naň obracajú s prosbou o pomoc.

    Celý text si môžete prečítať TU

    „Musíme zvážiť dôsledky situácie v Sýrii. Potrebujeme každého, aby sme zničili Daeš (arabský výraz pre Islamský štát). A to vrátane Rusov. V Sýrii nemôžu existovať dve koalície,“ pripomína portál The Guardian slová bývalého francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho.

    Piatkové útoky v Paríži vraj francúzsky obrat na východ len urýchlili, očakávajú ho aj politológovia.

    „Môže to posilniť vzťahy s Ruskom. Pretože to, čo sa teraz objavuje, je myšlienka, že ak chceme poraziť Islamský stať, musíme sa dohodnúť s Ruskom a prestať zaháňať Putina do kúta. Je tu podľa mňa veľké riziko, že kvôli Sýrii by sa mohlo Francúzsko začať stavať ústretovejšie k ruskému postupu na Ukrajine,“ povedal serveru politológ Lukáš Macek z Parížskeho inštitútu politických vied.

    Server pripomína, že francúzsky prezident François Hollande už v pondelok uviedol, že budúci štvrtok zavíta do Moskvy a stretne sa s Vladimirom Putinom, aby   prediskutovali detaily plánovanej širokej koalície proti islamistom. Šéf Kremľa mu vojenskú pomoc telefonicky sľúbil už v utorok a zároveň dal námorníctvu pokyn, aby sa spojilo s francúzskymi námornými silami v Stredozemnom mori a nadviazalo s nimi komunikáciu. „Je nevyhnutné nadviazať priamy kontakt s Francúzmi a spolupracovať s nimi ako so spojencami,“ povedal Putin na stretnutí so špičkami ruskej armády.

    autor: vam

    - Reklama -