Sedemhodinová dráma v St. Denis sa končí. Dvaja mŕtvi, niekoľko zranených… V metre našli balík, podozrenie z ďalšieho útoku

    0
    Policajný zásah v Paríži (Autor: Twitter)

    Na mimoriadnej bezpečnostnej schôdzi v Elysejskom paláci sa stretli prezident Francois Hollande s premiérem Manuelem Vallsem a dalšími ministrami. Výnimočný stav vo Francúzsku potrvá namiesto troch dní až tri mesiace.

    Medzitým do oblasti prišlo niekoľko ďalších desiatok zásahových jednotiek. Na miesto prichádzajú aj detektívi a forenzní špecialisti.

    Vo štvrti stále platí zákaz vychádzania. Polícia vyzýva, aby sa ľudia nechodili pozerať na miesto činu. Mnoho ľudí, ktorí boli v metre, však nevedeli, čo sa deje a že sa do štvrti vôbec nedostanú. Boli to väčšinou Parížania, ktorí sa ponáhľali do práce. 

    Minister vnútra Bernard Cazeneuve: „Policajti jednotiek rýchleho nasadenia uskutočnili operáciu, ktorá mala zadržať teroristov a zničiť teroristickú bunku. Sedem ľudí bolo zadržaných, dvaja zomreli. Z toho jedna žena, ktorá sa vyhodila do vzduchu. Chcem zablahoželať všetkým policajtom, ktorí zasiahli veľmi odvážne v tejto operácii. Boli pod streľbou niekoľko hodín v podmienkach, ktoré doposiaľ nepoznali. Zároveň by som chcel poďakovať za chladnokrvnosť obyvateľov štvrti Saint Denis za to, že rešpektovali pokyny policajtov a prispeli tak k úspechu tejto operácie.“

    Podľa aktualizovaných informácií je zranených päť policajtov. Pri výkone služby zahynula aj policajná fenka vlčiaka, ktorú zasiahol výbuch samovražednej atentátničky. Polícia potvrdila dvoch mŕtvych terororistov. Zranený je aj jeden civilista.

    Zatknuté osoby údajne chceli zaútočit v parížskej obchodnej čtvrti La Défense. Podľa francúzskych médií mala práve táto informácia spustiť celý zásah v Saint Denis.

    Televízie informovali aj o balíčku, ktorý polícia našla na trase metra z juhu na sever Paríža v smere na letisko Charlesa de Gaulla. Metro tak premáva s meškaním. To, že to bola bomba, sa zatiaľ nepotvrdilo.

    Majiteľ bytu, v ktorom sa ozbrojenci zabarikádovali, povedal francúzskej televízii BFMTV, že netuší, koho ubytoval. “Kamarát ma požiadal, aby som ubytoval niekoľko jeho známých na ulici Rue du Corbillon v Saint Denis. Nemal som poňatia, o koho ide.”  Podľa agentúry AFP muža zadržala polícia.

    Razie proti teroristom pokračujú aj naďalej po celom Paríži. Podľa polície ich len v noci bolo cez 130.

    Hoci prvé informácie hovorili v piatok o ôsmich útočníkoch, podľa polície by ich nakoniec malo byť až deväť, a to podľa záberov kamier. Stále sa pátra po Salahovi Abdeslamovi, o ktorom sa špekuluje, že ho deň po útoku zachytila kamera televízie Sky News, ako sa spokojne prechádza ulicami Paríža a dokonca hodí do záberu úškrn. Identita deviateho muža ešte podľa polície nie je známa.

    Zo 129 bezprostredných obetí parížskeho masakru zatiaľ identifikovali 117.

    Poplach v lietadlách aj v Hannoveri

    Svet vystrašili aj správy o dvoch lietadlách, ktoré smerovali z USA do Paríža a museli núdzovo pristáť. Bolo to pre anonymné hrozby, ktoré sú teraz predmetom vyšetrovania. Jedno lietadlo smerovalo z Los Angeles a druhé z Washingtonu. Lietadlá následne prehľadala FBI. Práve Washington sa skloňoval v súvislosti s vyhrážkami Islamského štátu, keď bojovníci vyhlásili, že americké hlavné mesto bude čoskoro na rade.

    Napätá situácia nastala aj v nemeckom Hannoveri, keď zrušili futbalový zápas medzi Nemeckom a Holandskom z dôvodu možného teroristického útoku. V hľadisku mala byť aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Hrozba sa nakoniec nepotvrdila.

    Strach v lietadlách

    Airbus A-380 so 497 pasažiermi a posádkou letiaci do francúzskej metropoly z Los Angeles (let AF065) presmerovali do Salt Lake City v USA. Druhý stroj s celkom 262 osobami na palube, ktorý odštartoval z Dullesovho letiska vo Washingtone (let AF055), odklonenili do Halifaxu, hlavného mesta kanadskej provincie Nové Škótsko. 

    Obe lietadlá mali pristáť na Letisku Charlesa de Gaulla v Paríži. Núdzové pristátia svojich dvoch lietadiel potvrdila neskôr v oficiálnom stanovisku aj spoločnosť Air France. Oba prípady prevzal americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), ktorý preverí pasažierov aj ich batožinu.

    - Reklama -