Ako Slovensko uchmatlo Poľsku Jaguar. Z outsidera sa stal favorit, pomohol jeden šikovný trik

    0
    Ilustračné foto: Výroba áut na Slovensku (Autor: SITA)

    Slovensko sa zvykne označovať aj ako automobilová veľmoc a tento status posilní aj britská automobilka Jaguar Land Rover. Príbeh o tom, ako si naša krajina vybojovala, aby automobilový závod mohol vyrásť práve na našom území, je priam neuveriteľný. Informácie o tom priniesol Finacial Times.

    Šokovaní Briti

    Investor mal pôvodne prísť do Poľska, ktoré malo eminentný záujem, aby fabrika vznikla práve u nich. „Rokujeme s významným hráčom v automobilovom priemysle, ide o investičnú hodnotu 1,4 miliárd eur,“ radoval sa svojho času poľský minister hospodárstva Janus Piechocinski. Hoci nepomenoval investora priamo, ani nemusel. Špekulácie sa totiž nesnažil nijako poprieť.

    Továreň by sa rozkladala na ploche 450 hektárov a vytvorila by 5 000 pracovných miest. „Som presvedčený, že si vyberú Poľsko,“ dušoval sa minister. To však ešte netušil, čo leží Britom v žalúdku. Tí totiž také nadšenie ako on nezdieľali. Manažéri z Jaguar Land Rover totiž novinárom povedali, že žiadne rozhodnutie o lokalite nepadlo, okrem toho, že to bude vo východnej Európe.

    Poliaci však príchod investora považovali viac-menej za hotovú vec. „Hovorilo sa to, čo sme si mysleli, ale ešte predtým, než sme si to mysleli, nejakým ministrom v Poľsku,“ zabával sa manažér, ktorý si ale neželal byť menovaný.

    Arogantní Poliaci

    Potom sa však stalo niečo nečakané. Hoci Slovensko nebolo medzi favoritmi – okrem Poľska sa uvažovalo aj o Maďarsku alebo Česku – nakoniec sa stalo krajinou, ktorá získala významného investora na svoju stranu. Investíciu sme tak vyfúkli Poliakom rovno spred nosa, a to aj napriek tomu, že po tom, čo Maďarsko zo zoznamu vypadlo, uvažovalo sa o troch závodoch na území Poľska.

    Poliaci si však investíciu automaticky privlastňovali, čo sa predstaviteľom Jaguaru prestávalo páčiť, keď hovorili o arogancii z poľskej strany. A tak sa začali zviditeľňovať Slováci. Z outsidera sa stal favorit.

    Priebojní Slováci

    Dôležitú úlohu zohral premiér Robert Fico, ktorý deklaroval, aký má Slovensko vážny záujem o príchod investora. Až taký, že neváhal prísť za nimi na ranné stretnutie do Grand Hotelu River Park v Bratislave, kde im na seba nechal telefónne číslo.

    „Nebol súčasťou oficiálneho vyjednávacieho tímu. Bolo to veľmi uvoľnené. Jednoducho povedal, že keby niečo potrebovali, nech sa mu ozvú,“ opisuje premiérovu taktiku jedna zo zúčastnených osôb. „Poľsko malo veľmi dobré výhody, ale ich prístup bol zlý. Pozrite sa na to, akí súťaživí boli Slováci,“ vychválil nás. Slovensko sa teda ukázalo ako mimoriadne silný hráč, ktorý si ide tvrdo za svojím.

    Automobilke príliš na polohe, kde závod vyrastie, nezáležalo. Chceli len najlepšie riešenie, povedal človek z Jaguaru. „Premiér Robert Fico povedal, že Slovensko chce byť najviac konkurenčnou krajinou, a tak sa aj stalo,“ dodal zainteresovaný človek.
     

    - Reklama -