Návšteva generálneho tajomníka OSN v Severnej Kórei sa nekoná. Čo sa stalo?

    0
    Bývalý generálny tajomník OSN Pan Ki-mun (Autor: SITA)

    KCNA ďalej uviedla, že tento bod v pracovnom programe šéfa OSN je potvrdený. Pan Ki-mun mal pricestovať do Pchjongjangu lietadlom. Juhokórejská agentúra Jonhap už v pondelok s odvolaním sa na zdroj zo svetovej organizácie oznámila, že šéf OSN pricestuje do KĽDR tento týždeň. Ani táto informácia sa však nepotvrdila. 

    Juhokórejčan Pan Ki-mun už tento rok plánoval navštíviť Severnú Kóreu, Pchjongjang však súhlas s jeho cestou odvolal na poslednú chvíľu bez vysvetlenia. Severnú Kóreu doposiaľ navštívili dvaja úradujúci generálni tajomníci OSN: Kurt Waldheim v rokoch 1979 a 1981 a Butrus Butrus-Ghálí v roku 1993. Severná Kórea je terčom tvrdých sankcií OSN, EÚ a USA, uvalených za jej raketové a jadrové skúšky. 

    Valné zhromaždenie OSN v decembri 2014 vyzvalo Bezpečnostnú radu OSN, aby zvážila nahlásenie KĽDR na Medzinárodný trestný súd po tom, ako vyšetrovatelia svetovej organizácie uviedli, že v krajine dochádza k rozsiahlemu porušovaniu ľudských práv. Pan Ki-mun bol juhokórejským ministrom zahraničných vecí v rokoch 2004-2006, teda v období intenzívnych medzinárodných rokovaní zameraných na ukončenie severokórejského jadrového programu. Rozhovory viedli v roku 2005 k dohode, ktorá neskôr stroskotala.

    - Reklama -