Fico si opäť 17. november pripomenul obedom s vybranými študentmi: Pred Novembrom ’89 boli aj veci hodné nasledovania, poučoval ich

    0
    Predseda vlády Robert Fico a minister vnútra Robert Kaliňák (Autor: SITA)

    Predseda vlády Robert Fico si pripomenul štátny sviatok Deň boja za slobodu a demokraciu a Medzinárodný deň študentstva v spoločnosti študentov vysokých škôl z celého Slovenska.

    Hneď v úvode príhovoru pripomenul, že na podobnom stretnutí so študentmi minulý rok spustil vládny program „vlaky pre študentov a seniorov zadarmo“. K dnešnému dňu sa podľa premiérových informácií zadarmo odviezlo až 24 miliónov ľudí. „Dobrá správa je, že 70 percent z tohto počtu sú študenti a 30 percent dôchodcovia,“ dodal Fico.

    Predseda vlády študentom prízvukoval, že vzhľadom na množstvo informácií, ktoré dennodenne vstrebávajú, musia vedieť medzi nimi selektovať. „Ste každý deň konfrontovaní s obrovským množstvom informácií, veľakrát aj poloprávd, preto vlastné kritické myslenie je najlepšie na vytvorenie si vlastného obrazu o tom, čo sa dialo počas Novembra ’89 a predovšetkým po Novembri 1989,“ povedal premiér študentom.

    Nie všetko za socializmu bolo zlé

    Zopakoval, že nepatrí medzi politikov, ktorí tvrdia, že všetko pred Novembrom ’89 bolo zlé. „Boli zlé veci, tie treba odsúdiť, ale boli aj veci hodné nasledovania, predovšetkým v sociálnej oblasti. Musíme si uvedomiť, že obrovské množstvo ľudí poctivo robilo, vytváralo hodnoty a na týchto hodnotách potom aj vznikala samostatná Slovenská republika v roku 1993. Majme preto úctu k tejto poctivej práci, ktorú naši občania vykonali,“ vyzval Robert Fico.

    Predseda vlády študentom vysvetlil, že po roku 1989 sme do slovenských právnych dokumentov zakomponovali zoznam ľudských práv, ktorý svojou modernosťou v niektorých ohľadoch prekročil parametre a štandardy, ktoré boli vyžadované v rámci Európy a celého demokratického sveta. Pripomenul však, že ľudské práva si vyžadujú určité sociálne zázemie.

    Nápady na nové sociálne balíčky

    „Pokiaľ ľudia nebudú mať silné sociálne zázemie, ťažko možno očakávať, že budú rovnoprávne realizovať ľudské práva,“ skonštatoval. Pozornosť študentov chce predseda vlády tiež upriamiť na definíciu slovenského hospodárstva, ktorá sa nachádza aj v Ústave SR. „Naša spoločnosť je založená na trhovom hospodárstve, ale toto trhové hospodárstvo musí byť sociálne a ekologicky orientované. Toto sú rovnocenné prívlastky a je to definícia, ktorú považujeme za svätú,“ zdôraznil Robert Fico.

    Premiér študentov vyzval, aby počas obeda spoločne hľadali nápady, ktoré by sa mohli stať súčasťou rôznych sociálnych balíčkov.

    - Reklama -