Slovenskí komunisti nakydali na 17. november 1989: Katastrofa, zhoršenie medziľudských vzťahov, chudoba

    0
    Pamätná tabuľa Nežnej revolúcie v Prahe (Autor: Hans Štembera)

    Tzv. Nežná revolúcia podľa komunistov priniesla mnohým ekonomické problémy, zvýšila chudobu a zhoršila medziľudské vzťahy. Uvádza sa to vo vyhlásení KKS k výročiu 17. novembra 1989, ktoré poskytol Klub komunistov Slovenska.

    Klub komunistov Slovenska si myslí, že 17. november 1989 “sa stal cestou k horším medziľudským vzťahom, k väčším obavám o svoju bezpečnosť a bezpečnosť svojich blízkych”. “Výsledok tejto katastrofy dnes na Slovensku pociťujú státisíce ľudí, ktorí sú buď bez práce, alebo ich pracovné podmienky hraničia s ľudskou dôstojnosťou,” tvrdia komunisti. Podľa nich je “priamym následkom prechodu ku kapitalizmu nárast príjmovej nerovnosti a znevýhodňovanie chudobných aj v zabezpečovaní takých základných potrieb, akými sú bývanie, lekárska starostlivosť či vzdelanie. Ekonomické dôvody komplikujú mladým založiť si rodinu, a pokiaľ ju majú, plnohodnotne sa jej venovať. Nízke dôchodky robia z ľudí, ktorí celý život pracovali, najväčších chudákov spoločnosti”.

    Presne 17. novembra 1989 sa v ČSSR začala Nežná revolúcia, udalosti, počas ktorých sa zrútil komunistický režim. 17. novembra 1989 zorganizovali pražskí študenti spomienkovú slávnosť k 50. výročiu 17. novembra 1939 a brutálny policajný zákrok proti nim na pražskej Národní třídě vyvolal rozhorčenie celej verejnosti a ďalšie protesty. K štrajku na vysokých školách v Československu sa pridali herci a od 20. do 26. novembra sa konali denne stotisícové manifestácie v celej ČSSR. Vzniklo Občianske fórum (OF) a Verejnosť proti násiliu (VPN). 24. novembra odstúpil Miloš Jakeš z funkcie generálneho tajomníka ÚV KSČ a 27. novembra sa uskutočnil generálny štrajk. 29. novembra Federálne zhromaždenie ČSSR zrušilo ústavný článok o vedúcej úlohe KSČ v spoločnosti, 3. decembra bola vymenovaná nová vláda s komunistickou väčšinou (16:5), ktorú verejnosť odmietla. 10. decembra prezident Gustáv Husák vymenoval novú vládu ”národného porozumenia” (desať komunistických ministrov, jedenásť nekomunistických) na čele s Mariánom Čalfom. V ten istý deň prezident Gustáv Husák odstúpil a 29. decembra 1989 bol za prezidenta ČSSR zvolený Václav Havel.

    - Reklama -