USA pritvrdili v boji proti Islamskému štátu, ale nie sú za tým útoky v Paríži

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    Podľa správy velenia amerických operácií v Sýrii zneškodnili stíhačky 116 nákladných vozidiel v blízkosti mesta Deir ez-Zur, ktoré ovládajú radikáli z Islamského štátu. Deir ez-Zur leží 450 kilometrov severovýchodne od Damasku a je siedmym najväčším mestom v Sýrii. Do likvidácie nákladných vozidiel Islamského štátu sa zapojilo 6 amerických lietadiel, ktoré štartovali zo základne v Turecku. 
     
    Plán na takýto masívny útok proti pašeráckej sieti militantov vznikol podľa informácií denníka The New York Times ešte dávno pred piatkovými krvavými útokmi teroristov z IS v Paríži. Cieľom útoku letectva Spojených štátov bolo okresať masívne príjmy, ktoré majú militanti z nelegálneho ťaženia a predaja surovej ropy.

    Výhodný biznis 

    Administratíva prezidenta Baracka Obamu dlhodobo bojuje s problémom, ktorý predstavuje obrovský rozpočet Islamského štátu. Poradcovia z Bieleho domu odhadujú, že radikáli z IS zarobia len na nelegálnej ťažbe a predaji surovej ropy viac ako 40 miliónov dolárov mesačne. Práve preto Spojené štáty zintenzívnili nálety na tie ropné zariadenia, ktoré majú v Sýrii pod kontrolou militanti a zarábajú na nich nemalé peniaze. 
     
     
    Otázne stále zostáva, kto od militantov ropu kupuje a tým ju legalizuje na trhu. Podľa portálu Oilprice sú v tom viacerí hráči zo zahraničia. Ropa zo zariadení obsadených Islamským štátom tečie údajne cez nelegálne ropovody alebo ju prevážajú práve nákladné cisterny a tankery. Pašovanie ilegálne vyťaženej ropy sa pritom ani zďaleka netýka iba Sýrie, ale aj Iraku. Odtiaľ čierne zlato údajne prúdi do Iránu, Turecka či Jordánska. Väčšina ropy, ktorú IS získa, je ale využívaná na pokrytie potrieb militantov, ktorí na územiach Sýrie a Iraku zriadili islamský kalifát. V súvislosti s nelegálnymi príjmami IS z predaja ropy sa objavili aj špekulácie o tom, že čierne zlato putuje až do Saudskej Arábie, ktorá podľa viacerých expertov podporuje militantov z IS. 
     
    VIDEO: Bombardovanie ropných zariadení, ktoré má v Sýrii pod kontrolou Islamský štát
     
    - Reklama -