Najprv navštívil Slovensko a teraz sa chystá do Severnej Kórey

    0
    Bývalý generálny tajomník OSN Pan Ki-mun (Autor: SITA)

    Juhokórejčan Pan Ki-mun už tento rok plánoval navštíviť Severnú Kóreu, Pchjongjang však súhlas s jeho cestou odvolal na poslednú chvíľu bez vysvetlenia. Ak by sa teraz návšteva uskutočnila, mohlo by ísť o zriedkavé diplomatické otvorenie zo strany izolovaného komunistického štátu, píše agentúra Reuters.
    Hovorca juhokórejského ministerstva zahraničných vecí bezprostredne správu nemohol potvrdiť.

    Tlačová kancelária OSN sa k samotnej správe nevyjadrila, uviedla však, že Pan Ki-mun opakovane povedal, že je pripravený zohrať úlohu pri podpore dialógu, ako aj stability a mieru na Kórejskom polostrove.

    Severná Kórea je terčom tvrdých sankcií OSN, EÚ a USA, uvalených na krajinu za jej raketové a jadrové skúšky.
    Valné zhromaždenie OSN v decembri minulého roka vyzvalo Bezpečnostnú radu OSN, aby zvážila nahlásenie KĽDR na Medzinárodný trestný súd po tom, ako vyšetrovatelia svetovej organizácie uviedli, že v krajine dochádza k rozsiahlemu porušovaniu ľudských práv.

    Severnú Kóreu doposiaľ navštívili dvaja úradujúci generálni tajomníci OSN: Kurt Waldheim v rokoch 1979 a 1981 a Butrus Butrus-Ghálí v roku 1993.
    Pan Ki-mun bol juhokórejským ministrom zahraničných vecí v rokoch 2004-2006, teda v období intenzívnych medzinárodných rokovaní zameraných na ukončenie severokórejského jadrového programu. Rozhovory viedli v roku 2005 k dohode, ktorá neskôr stroskotala.

    - Reklama -