Francúzi demonštrovali proti terorizmu. Nezastavil ich ani zákaz

    0
    Ľudia deň po útoku pália sviečky pred reštauráciou Belle Equipe v Paríži. (Autor: SITA)

    V samotnom Paríži sú demonštrácie na verejných miestach zakázané až do 19. novembra, oznámila parížska prefektúra podľa spravodajskej stanice RTL. Rovnaké odporúčanie vydali napríklad aj radnice v Bordeaux, Toulouse či Besansone. Parížania v sobotu namiesto účasti na masovej demonštrácii prichádzali k miestam útokov, zapaľovali tam sviečky, kládli kvety, modlili sa či diskutovali. 

    Manifestácie proti terorizmu sa však v sobotu uskutočnili v mestách Grenoble, Arras, Bourges, Lavale, Metz, Tours, Orleáns či Lille a ďalších. Zhromaždenia mali podľa RTL pokojný priebeh, len v niektorých mestách – ako v Lille – sa ozývali hlasy volajúce po vyhostení islamistov z krajiny. Veľká časť demonštrácií bola iniciovaná prostredníctvom sociálnych sietí. 

    Ako informovali francúzske médií, parížsky arcibiskup, kardinál André Vingt-Trois, dnes o 18.30 h v katedrále Notre-Dame odslúži zádušnú omšu za obete útokov. Zhromaždenia na podporu Francúzska sa v sobotu konalo aj v mnohých mestách Európy i v zámorí. Piatkové atentáty v Paríži si vyžiadali životy 129 ľudí a ďalších 352 zranených, z ktorých 99 je priamo ohrozených na živote, uviedol v sobotu večer vo francúzskej metropole prokurátor Francois Molins. S ľútosťou poznamenal, že počet obetí zrejme stúpne. 

    - Reklama -