Som rada, že vždy v živote meškám, povedala pre PL.sk Američanka, ktorá len náhodou nebola na jednom z miest útokov

    0
    Paríž po teroristických útokoch (Autor: SITA)
    Tereza pochádza zo Spojených štátov, ale žije vo Francúzsku už tri roky a do Paríža sa presťahovala pred pol rokom. V piatok večer sa chystala von s kamarátkami na koncert kúsok od miesta, kde teroristi vtrhli do sálu Bataclan. Tereza mala možno šťastie aj vďaka svojej nedochvíľnosti. „Vždy chodím všade neskoro. Preto som si myslela, že mi kamarátky volajú, kde som a kedy konečne prídem,“ povedala pre PL.sk Tereza. Mladá Američanka zostala v šoku, keď sa dozvedela, čo sa vlastne stalo v centre mesta, kam sa práve chystala odísť. „Teraz som veľmi rada, že vždy v živote meškám,“ dodáva s trpkým úsmevom. 
     
    „Kamoška mi povedala, aby som nikam nechodila, že sa v meste strieľa a v okolí sa z rôznych častí Paríža ozývajú výbuchy,“ uviedla zdesená Tereza. V sobotu, keď sa dostala konečne von z domu, už v meste platili prísne bezpečnostné opatrenia a ulice v okolí miest útokov strážili policajti spolu s vojakmi. „Všetko je zatvorené. Nedalo sa nikam dostať, ani keby som chcela a ja som teda vôbec nechcela,“ uviedla Tereza. 

    Bolo to iné ako 11. september

    Podľa Američanky žijúcej v Paríži, ktorá nám poskytla krátke vyjadrenie k celej situácii, boli útoky aj chaos po nich úplne iné ako v USA po útokoch z 11. septembra. „Na rozdiel od 9. 11. mali útočníci možnosť sa pred atentátmi schovať medzi ľuďmi v uliciach. Niečo takto profesionálne odvedené muselo byť aj veľmi profesionálne naplánované. Strelcov bolo síce 8, ale útok ich podľa mňa plánovali desiatky,“ myslí si Tereza. 
     
    Ľudia v centre Paríža v sobotu zväčša zostali doma a ulice sú údajne prázdnejšie ako po iné víkendové dni. „Ešte som nebola vonku. Chcela som ísť popoludní cvičiť, ale ani neviem, či bude otvorené. Väčšina ľudí je doma. Nie preto, že by mali strach, ale preto, že sú ešte stále v šoku,“ dodáva na záver Tereza.
     
    - Reklama -