V Paríži vraždil Francúz. Našiel sa sýrsky aj egyptský pas

    0
    Paríž po teroristických útokoch (Autor: SITA)

    Ďalší zo samovražedných atentátnikov v Paríži mal pri sebe sýrsky pas, oznámila agentúra AP s odvolaním sa na dva zdroje francúzskej polície. Francúzske médiá spresnili, že polícia preveruje, či tento pas korešponduje s identitou samovražedného atentátnika – páchateľa útoku pri Stade de France.

    Medzičasom sa v súvislosti s parížskymi atentátmi objavila aj hypotéza, že by mohla existovať spojitosť medzi nimi a prípadom z 5. novembra, keď nemecká polícia v blízkosti nemecko-rakúskej hranice zadržala podozrivého 51-ročného muža, v ktorého aute objavila strelné zbrane, ručné granáty a výbušniny.
    S touto hypotézou dnes ako prvá prišla rozhlasová stanica Bayerischer Rundfunk. Spojitosť medzi oboma prípadmi pripustil dnes v prejave na zjazde CSU aj predseda bavorskej krajinskej vlády Horst Seehofer. Hovorca veliteľstva polície v tejto spolkovej krajine Ludwig Waldinger však tieto dohady odmietol ako ,,špekuláciu médií”.

    Podľa najnovšej bilancie si piatkové útoky v Paríži vyžiadali najmenej 128 obetí na životoch a minimálne 300 zranených, pričom stav 80 z nich je veľmi vážny.
    K útokom sa prihlásila extrémistická skupina Islamský štát (IS). Stalo sa tak krátko po tom, ako ju z tohto ,,aktu vojny” obvinil francúzsky prezident Francois Hollande.

    Útoky sa odohrali v blízkosti futbalového štadióna Stade de France na severe Paríža, kde sa práve hral zápas medzi Francúzskom a Nemeckom, na ktorom bol prítomný aj Hollande. Terče ďalších útokov sa nachádzali vo východnej časti metropoly, neďaleko Námestia republiky: boli medzi nimi vyhľadávané kaviarne a reštaurácie, ako aj klub Bataclan, kde bol v osudný večer vypredaný koncert americkej skupiny Eagles of  Death Metal.

    Členovia skupiny sa po tragédii v Paríži rozhodli ukončiť predčasne svoje európske turné, ktoré malo vyvrcholiť 10. decembra v Portugalsku.

    - Reklama -