Na tajné služby dávajú skoro 13 miliárd. Britská vláda zvýši financie o ďalších 15 percent

    0
    Zľava: Nemecká kancelárka Angela Merkelová, bývalý britský premiér David Cameron a prezident Francúzska François Hollande (Autor: Facebook)

    Vláda v Londýne uviedla, že sa rozhodla posilniť zdroje v dôsledku vzrastajúceho počtu sprisahaní proti Británii a nedávnych útokov militantov, vrátane atentátov v Paríži a Tunisku.

    “Som odhodlaný dať prioritu na zdroje, ktoré potrebujeme na boj proti teroristickej hrozbe, lebo ochrana Britov je mojou prvoradou povinnosťou,” uviedol Cameron v dnes zverejnenom vyhlásení. “Toto je generačný boj, ktorý si vyžaduje, aby sme zabezpečili väčšiu početnú silu na boj proti tým, ktorí chcú zničiť nás a naše hodnoty,” citovala ho agentúra Reuters.

    Britská vláda informovala, že v rámci širšej päťročnej revízie obrannej a bezpečnostnej politiky, ktorej úplné závery zverejnia 23. novembra, poskytne financie na ďalších 1900 pracovníkov pre spravodajské služby MI5, MI6 a GCHQ.
    Plánuje tiež postupné zmeny v bezpečnosti leteckej dopravy po nedávnom páde ruského dopravného lietadla v Egypte, ktoré podľa Británie zrejme zapríčinila bomba na palube.

    Cameron by mal dnes hovoriť o bezpečnosti leteckej dopravy s ďalšími svetovými lídrami na samite G20 v Turecku, okrem iného aj na krátkom bilaterálnom stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.
    Britský premiér tiež nariadil rýchle preskúmanie bezpečnosti na viacerých letiskách vo svete, najmä na Blízkom východe a v severnej Afrike a na letiskách, cez ktoré cestuje mnoho britských občanov.

    Cameron dodal, že plánuje viac než zdvojnásobiť vládne výdavky na bezpečnosť leteckej dopravy počas najbližších piatich rokov. V súčasnosti dosahujú okolo deväť miliónov libier (12,73 mil. eur) ročne.

    - Reklama -