Je to ako za vojny, mŕtve telá ležali na uliciach… Šokujúce slová svedkov parížskeho masakru

    0
    Paríž po teroristickom útoku, ľudia a záchranári neďaleko Rue de Charonn (Autor: SITA)

    “Jeden človek bol na zemi, ďalší bol zranený na nohe, ďalší na krku. Záchranári sa mu snažili pomôcť, ale medzitým zomrel. A potom sa zase začalo strieľať. Vbehol som do prvej uličky a bežal som, a bežal som, a vbehol som do prvého otvoreného baru,” rozprával agentúre AFP tridsiatnik, ktorý chcel zostať v anonymite.

    Terorista vyzeral úplne obyčajne. Len mal kalašnikov

    Ďalší z hudobných fanúšikov zo sály Bataclan Benoît Werner povedal, že videl jedného z útočníkov z piatich metrov. “Vyzeral úplne obyčajne, len mal kalašnikov. Ľahli sme si do uličky medzi sedadlami a zakrádali sa preč,” povedal Werner, ktorý bol na balkóne a podarilo sa mu vyviaznuť živý. “Bolo to úplne neskutočné, keď sme vyšli zo sály, videli sme mŕtvoly,” povedal AFP.

    Zachránili sa útekom na strechu

    Podľa francúzskych médií sa podarilo z klubu Bataclan asi 60 ľuďom uniknúť tak, že sa jeden po druhom dostali na strechu budovy. Hotely v okolí koncertnej haly sú plné šokovaných ľudí, ktorí prežili.

    Ďalší z teroristických útokov sa odohral pri štadióne Stade de France, kde sa práve hral zápas Francúzsko – Nemecko. Keď sa ozvali explózie, diváci sa mykli, ale nechápali ešte závažnosť toho, čo sa deje.

    Explóziu bolo počuť 25 minút po začiatku zápasu. Mysleli sme, že je to sranda

    Prezidenta odviezla ochranka, nad štadiónom krúžil vrtuľník. Zápas pokračoval, aj keď okolie štadióna uzavreli. Po zápase boli vystrašení diváci na ploche, sledovali svoje telefóny a snažili sa vyhnúť panike, informoval denník Le Figaro.

    “Asi 25 minút po začiatku sme počuli explózie. Normálne sa pokračovalo. Myslel som, že to je vtip,” povedal 37-ročný Ludovic Klein z Limoges, ktorý bol na zápase s desaťročným synom. “Evakuácia prebehla v pokoji,” dodal.

    Je to ako za vojny

    V ulici de Charonne, teda ďalšom mieste útoku, sa ozvali tri alebo štyri dávky, potom jednotlivé výstrely. “Všade bola krv, na zemi ľudia… Neviem, či boli mŕtvi, som ešte v šoku,” povedal jeden z okoloidúcich.

    Jeden z obyvateľov ulice zverejnil na Twitteri fotografiu vytvorenú z okna bytu. Na zemi vidieť mŕtve telá zakryté prestieradlami.

    “Išiel som si niečo kúpiť a videl som telá na chodníku. Ľudia z okien hádzali prestieradlá, aby ich mohli zakryť… Je to ako za vojny,” uviedol podľa Le Figaro mladík, ktorý býva vedľa ulice de Charonne.

    Dvaja zamestnanci reštaurácie s rýchlym občerstvením McDonald´s na rohu ulíc de la Fontaine-au-Roi a Faubourg-du-Temple rozprávajú, že k streľbe došlo hneď vedľa bufetu. Na zemi boli vraj mŕtvi ľudia, slzy, krik, panika. Zamestnanci utiekli na prvé poschodie. Podľa nich útok trval nanajvýš minútu a pol.

    Prišiel muž a začal strieľať na ľudí v záhradke reštaurácie

    “Bol som naproti v gréckom bufete, keď prišiel muž a začal strieľať na ľudí v záhradke reštaurácie,” povedal ďalší svedok. “Vošiel do vedľajšieho baru a keď som vyšiel, videl som na zemi mŕtve telá… Zasiahnutí boli aj dvaja ľudia v aute,” dodal.

    Britský denník The Guardian hovoril s britským psychoterapeutom Markom Colclough, ktorý bol tiež svedkom útoku v ulici de la Fontaine. “Bol to ľavák a strieľal v dávkach po troch až štyroch výstreloch. Celkom zámerne, profesionálne. Zastrelil troch alebo štyroch ľudí na stoličkách pred reštauráciou. Videli sme, ako padli na zem. Potom sa otočil a strelil do jedného auta. Vzápätí vošiel do reštaurácie. Otočil sa doľava a doprava a potom začal strieľať. V tej chvíli sme padli na zem. Bolo to 15, možno 20 výstrelov. Potom všetko stíchlo,” povedal.
     

    Autor: vam

    - Reklama -