Rusko a USA sa zhodli na zozname teroristických organizácií pôsobiacich v Sýrii

    0
    Vladimír Putin a Barack Obama (Autor: SITA)

    Bogdanov ďalej oznámil, že podľa Moskvy by sa niekoľko desiatok členov Slobodnej sýrskej armády (FSA) malo včleniť do politického procesu. Podľa jeho slov sa Rusko s predstaviteľmi tejto organizácie už stretlo. Biely dom v piatok oznámil, že ministerstvo obrany poskytne 155 miliónov dolárov na humanitárnu pomoc pre utečencov, ktorí prišli o domov následkom konfliktov v Sýrii a Iraku. Príslušný rezort však nedodá pomoc priamo do Sýrie, ale bude humanitárnu pomoc zahŕňajúcu elektrické generátory a prikrývky distribuovať prostredníctvom Organizácie Spojených národov.

    Vo Viedni sa dnes začína druhé kolo medzinárodných rozhovorov o riešení konfliktu v Sýrii na úrovni ministrov zo zhruba 20 krajín vrátane ústredných mocností ako Čína, Francúzsko a Británia, ako aj blízkovýchodných krajín – Saudskej Arábie, Turecka, Kataru a Spojených arabských emirátov (SAE).

    Podľa diplomatov však v procese riešenia sýrskej otázky stále nedošlo k výraznému posunu vpred, keďže západné štáty a ich spojenci trvajú na tom, aby sýrsky prezident Bašár Asad opustil svoj úrad, zatiaľ čo jeho podporovatelia Rusko a Irán tvrdia, že o jeho osude musia rozhodnúť predovšetkým voliči.

    - Reklama -