Islamský štát nie je to najhoršie. Prečítajte si, kto je ešte väčšia pohroma pre Sýriu

    0
    Vojnou zničená Sýria (Autor: SITA)

    Horším nepriateľom ako Islamský štát je sýrsky prezident Bašar Assad. Vo svojom komentári o tom píše francúzsky spisovateľ a mysliteľ Bernard-Henri Lévy. „Zabudnite – alebo sa aspoň pokúste – na štvrť milióna mŕtvych, za ktorých je zodpovedný Bašár Assad, či už priamo alebo nepriamo, keďže sa rozhodol odpovedať násilím na mierumilovné povstanie Sýrčanov,“ píše Lévy na stránkach portálu SME.

    Podľa Lévyho spôsobila sýrska armáda verná prezidentovi Assadovi oveľa viac úmrtí civilistov ako samotní militanti z Islamského štátu. „Asad, koniec koncov, doslova rozpútal súčasné divoké besnenie Islamského štátu: v máji 2011 prepustil z väzenia stovky islamských radikálov, pričom rýchlo doplnil skupinu nedospelých týmito bojovníkmi a vodcami,“ tvrdí Lévy. Podľa neho Assad už od roku 2011 bombardoval takzvanú umiernenú opozíciu, tá sa však už podľa viacerých zdrojov v Sýrii pomaly stráca.

    Západ sa nevie rozhodnúť

    S vytrácajúcou sa sýrskou umiernenou opozíciou podporovanou USA a ďalšími západnými spojencami sa zužujú aj možnosti, ktoré má zahraničie na zvládnutie krízy v Sýrii. „Západ sa musí rozhodnúť, čo urobí. Po minulotýždňových mierových rozhovoroch vo Viedni – ktoré pritiahli USA, Rusko, Irán, Čínu, Egypt, Turecko, Saudskú Arábiu a ďalšie štáty Perzského zálivu, Jordánsko, Libanon a kľúčových hráčov Európskej únie –  je táto otázka čoraz ťažšia,“ tvrdí vo svojom komentári  Bernard-Henri Lévy.

    Celý komentár si môžete prečítať TU

    - Reklama -