Ficov dvojaký meter. Prečo sa nekonali manévre Jobbiku aj s vládnym Fideszom?

    0
    Poslanec Jobbiku István Szávay v kancelárii strany v Dunajskej Strede (Autor: SITA)

    Keď si tento rok otvoril poslaneckú kanceláriu Jobbiku v meste na južnom Slovensku István Szávay, slovenskí  politici sa tvárili a reagovali rozhorčene. Peter Morvay vo svojom komentári v Denníku N však pripomína, že keď pred tromi rokmi zasadal v Komárne spomínaný výbor, škandál sa nekonal a neprijímali sa ani zákony, ktoré by takýto problém riešili. Niekoľko mesiacov pred voľbami je však všetko inak.

    Posilnenie predvolebnej kampane

    Komentátor pripomína, že radikálnu pravicovú stranu Jobbik videl svet ešte začiatkom roka ružovo. Potom však prišla utečenecká kríza a „vysnenú“ tému ukradla extrémistom maďarská vládna strana na čele s premiérom Viktorom Orbánom, za ktorého sa dokonca na hranici so Srbskom nechal postaviť plot brzdiaci utečeneckú vlnu.

    „Založenie poslaneckej kancelárie Jobbiku v Dunajskej Strede je jednak snahou menej významného politika strany pripomenúť seba i svoj rezort a jednak snahou vrátiť sa do hry hľadaním tém, ktoré údajne Fidezs zanedbáva,“ myslí si Morvay. Podľa neho to však nie je príliš úspešná snaha.

    Po tom, čo vznikla kancelária Jobbiku v Dunajskej Strede, predseda parlamentu Peter Pellegrini zmenil zákon o politických stranách. Podľa tohto zákona sa zakazuje zriaďovať kancelárie stranám a poslancom, ktoré nie sú podľa neho zriadené. Komentátor Morvay má však na to kritický pohľad. Podľa neho problém ani tak netkvie v tom, že sa neštandardne prijímajú zákony, ktoré problém neriešia, ale v tom, že ich jediným zmyslom je posilniť predvolebnú kampaň Smeru.

    Jobbik Fico nepotrebuje

    Ako ďalej uvádza Morvay, hoci sú aktivity Jobbiku hnus, kancelária nie je ohrozením suverenity alebo bezpečnosti Slovenska. Najväčším problémom je podľa neho dvojaky meter vládneho Smeru. Pripomína práve zasadanie z roku 2012, keď ho vtedajší predseda parlamentu Pavol Paška síce odsúdil, no neprijímali sa žiadne zákony. „Oficiálne zasadanie cudzieho parlamentu na Slovensku je pritom reálnejšie narušenie suverenity a neporovnateľne závažnejšia udalosť ako hapening poslanca opozičnej strany ktorá má k moci ďaleko,“ nazdáva sa Morvay. Smer však vtedy podľa neho zamietol celú vec pod koberec.

    Teraz je však pred voľbami a preto sa podľa neho situácia mení. Vtedy totiž Fico žiadnu kampaň  robiť nepotreboval. „Hlavne však obdivoval Orbána a inšpiroval sa ním,“ tvrdí Morvay. Navyše sa začala éra dobrých vzťahov v Orbánovou vládou. „Ak by Smer na Fidesz uplatnil rovnaký meter ako na Jobbik, zdanie idyly a súdržnosti jednoty by nevydržalo,“ vysvetľuje komentátor s tým, že  rozdiel medzi vládnou a ultrapravicovou stranou zaniká a orbánovci preberajú čoraz viac nápadov od extrémistov.

    Hlavný rozdiel teda podľa Morvaya spočíva najmä v tom, že kým Orbána a stranu Fidesz Smer potrebuje, Jobbik už nie, a preto môže na ňom Fico predvádzať svaly.
     

    - Reklama -