Uzatvorenie hraníc nie je riešením. Jedinou cestou sú podľa šéfa OSN humanitárne operácie a integrácia utečencov

    0
    Bývalý generálny tajomník OSN Pan Ki-mun (Autor: SITA)
    S utečeneckou krízou pokračujú aj snahy humanitárnych organizácií  a štátov na pomoc utečencom, ktorí prebývajú v táboroch po celej Európe. „Chcel som im tým preukázať solidaritu, pričom som už mal za sebou stretnutia s rodinami žijúcimi v táboroch v Libanone, Jordánsku, Turecku a ďalších hostiteľských krajinách,“ uviedol Pan Ki Mun, ktorý v uplynulých týždňoch navštívil niekoľko utečeneckých táborov. 
     
    Generálny tajomník OSN sa pri pohľade na deti v utečeneckých táboroch rozpamätal na vlastné detstvo, počas ktorého bol nútení odísť zo domova, pretože na kórejskom polostrove v tom čase zúrila vojna. „Hoci som nikdy nemusel cestovať tak ďaleko ako oni a život ma ušetril od mnohých ťažkých skúšok, ktoré na nich zanechali jazvy, až príliš dobre som poznal ten zmätok a strach, keď som počas padania bômb utekal z rodnej dediny,“ cituje Pan Ki Muna denník SME
     
    Podľa šéfa Organizácie Spojených národov sú ľudia v utečeneckých táboroch úplne rovnakí ako ktokoľvek z Európanov. „Tí, ktorých som stretol v Tenda di Abramo v Taliansku, v centre pre utečencov v Gabčíkove a v centre prijatia a integrácie pre migrantov v Španielsku, tí všetci veľmi radi prispejú svojou iniciatívou do spoločnosti,“ tvrdí generálny tajomník OSN. 
     
    Uzavrieť hranice pred utečencami nie je podľa Pan Ki Muna riešením. Generálny tajomník si, naopak, myslí, že by „krajiny mali poskytnúť bezpečné a zákonné prechody pre migrantov a utečencov, viac príležitostí na ich presídlenie, lepšie možnosti integrácie v lokálnom meradle a väčšie investície do chronicky podfinancovaných humanitárnych operácií“.
     
    - Reklama -