Macedónsky parlament odsúhlasil novú vládu. Zastúpenie budú mať aj Albánci

    0
    Vlajka Macedónska (Autor: APL)

    Na rekonštrukcii vlády sa dohodli štyri najväčšie macedónske politické strany ešte minulý týždeň. Tamojší politici tak splnili jednou z kľúčových požiadaviek dohody, ktorú krajine pomohla v júni sprostredkovať Európska únia, aby tak zakončila tamojšiu mesiace trvajúcu politickú krízu.

    Vo novom kabinete sú zastúpení členovia konzervatívnej strany VMRO-DPMNE spolu s albánskou Demokratickou úniou za integráciu (DUI), opoziční Sociálni demokrati (SDSM) a Demokratická strana Albáncov (DPA).

    Funkciu ministra vnútra bude zastávať predstaviteľ SDSM Oliver Spasovski. Ďalším trom dosiaľ opozičným politikom sa ušli pozície námestníkov ministrov, doplnila AP.

    Práve opozičná SDSM na čele so Zoranom Zaevom, ktorá predošlú vládu bojkotovala, dopomohla k vyvolaniu krízy v krajine. Samotný Zaev totiž ešte vo februári obvinil štátne orgány, že ilegálne odpočúvali približne 20-tisíc občanov, medzi ktorými boli politici, podnikatelia a novinári.
    Odpočúvací škandál, vďaka ktorému sa krajina ocitla v jednej z najhorších politických kríz vo svojej histórii, začala ešte v júli vyšetrovať macedónska prokuratúra.

    - Reklama -