VIDEO Smrť Islamskému štátu. Ženy Afganistanu už toho majú dosť. V Kábule sa konal historický protest

    0
    Protest proti Islamskému štátu v uliciach Kábulu (Autor: SITA)
    Protesty v hlavnom meste Afganistanu nie sú až také neobvyklé, ale len málokedy sa stane, že sa do nich zapojí až 20-tisíc ľudí a ešte menej často sa v dave objavujú ženy, ktorých tentoraz prišli tisíce. Dav obrátil svoj hnev proti militantom z Islamského štátu (IS), ktorý arabsky hovoriace národy nazývajú Daeš. Práve militanti z IS pred pár dňami odrezali hlavy siedmim rukojemníkom, ktorých zajali ešte v októbri. Medzi obeťami boli ženy aj deti. 
     
    Rozrastajúci sa dav rozhnevaných Afgancov, ktorí na pleciach niesli máry s telami siedmich popravených, strážili stovky policajtov. Práve podobné smútočné pochody sa totiž v Afganistane často končia násilím a konfliktmi s políciou. „Ľudia zo vzdialených provincií prišli do Kábulu, aby protestovali a my sme sa museli ubezpečiť, že sa nikomu nič nestane,“ uviedol pre televíziu al-Jazeera šéf kábulskej polície Abdul Rahman Rahimi. 
     

    Historický protest 

    Protest v Kábule označili viacerí účastníci za historický. Zúčastnili sa na ňom totiž Afganci z najrôznejších etnických a náboženských skupín. Všetkých hnala do ulíc nenávisťproti Islamskému štátu, ktorí Afganci obviňujú z vraždenia nevinných žien a detí. „Budeme bojovať a neprestaneme, kým nebudú naše rodiny v bezpečí. Máme právo, aby sme sa mohli cítiť bezpečne, pretože to, čo sa stalo tým ženám a deťom, sa môže stať komukoľvek z nás,“ uviedol aktivista za ľudské práva Šazaman Hašemi. 
     
    „Teraz začínajú vraždiť ženy a deti. Zajtra sa to môže stať aj mojej rodine. Tento protest je historický, pretože sme odhodlaní neustúpiť, kým s tým vláda niečo neurobí. Už toho máme dosť,“ tvrdí ďalší z účastníkov protestu v Kábule. Jediné, čo Afganci chcú, je pritom istota a bezpečnosť v krajine, ktorá po odchode väčšiny aliančných vojsk trpí nedostatkom bezpečnostných zložiek, ktoré by boli schopné ochrániť všetkých ľudí pred skupinami militantov. „Je nám jedno, či sú to šiíti, alebo suniti. Pre nás sú to ľudia, ktorých zavraždili tým najbrutálnejším spôsobom. Čo urobili, že museli zomrieť?“ pýta sa ďalší z protestujúcich. Ulicami Kábulu zneli počas protestov aj heslá ako: „Smrť Islamskému štátu“. 

    Bezpečnosť nie je 100-percentná

    V Afganistane žije viacero etnických skupín a nie všetky vyznávajú islam. Práve tieto etnické skupiny sú preto terčom útokov zo strany islamských radikálov, ktorí operujú v krajine. Vlani sa na afganské územie dostali aj militanti z Daeš, ktorí predstavujú popri domácom Talibane ďalšiu hrozbu pre nemoslimské obyvateľstvo Afganistanu. Aj samotné radikálne hnutie Taliban sa pritom štiepi. Minulý týždeň vyhlásila samostatnosť jedna z buniek Talibanu, ktorá si zvolila vlastného lídra a odtrhla sa od zvyšku hnutia.
     
    - Reklama -