Islamský štát vyberá v Európe peniaze do kasičky. A ľudia mu ich dávajú. Pretože…

    0
    Londýnsky Big Ben (Autor: SITA)

    Uvedené informácie prináša aktuálna správa britského ministerstva vnútra, ktorého jednotlivé zložky sa pokúšajú prerušiť finančné toky ISIS. „Britské rodiny veria, že pomáhajú ľuďom v núdzi, a pritom ich peniaze slúžia na stravu, nápoje a oblečenie džihádistických bojovníkov,“ glosuje nepríjemné zistenia britský denník. V správe sa tiež uvádza, že prisluhovači Islamského štátu získavajú v bankách podvodným spôsobom študentské pôžičky, ktoré sú financované britskými daňovými poplatníkmi. Len čo sa im však podarí príslušnú sumu vo výške až 15 000 libier získať, peniaze okamžite putujú prostredníctvom kuriérov do rúk Islamského štátu.

    Šokujúca správa obsahuje aj niektoré konkrétne prípady. V Londýne narodená Amal El-Wahabiová sa napríklad minulý rok priznala k tomu, že po jednom kuriérovi poslala do Turecka vyše 15-tisíc libier, ktoré mali byť doručené jej manželovi bojujúcemu v radoch ISIS. Experti ďalej uvádzajú, že mnoho britských občanov cestuje do Turecka osobne a odovzdáva peniaze džihádistom doslova „z ruky do ruky“. Autori správy priznávajú, že presne netušia, akým spôsobom financovanie prebieha. Domnievajú sa však, že takýmto spôsobom pretiekli z Veľkej Británie milióny libier. „Na získanie bankových pôžičiek využívajú falošné identity a na dosiahnutie svojho cieľa korumpujú zamestnancov banky,“ píše sa v správe.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Okrem toho môžu podporovatelia Islamského štátu peniaze získané vo Veľkej Británii jednoducho previesť na účet a potom ich vybrať z bankomatov v Turecku a ďalších krajinách, ktoré bezprostredne susedia so Sýriou. Podľa finančných a bezpečnostných expertov predstavuje problém aj skutočnosť, že prevod sumy vo výške 1 000 eur nevyžaduje žiadny zvláštny doklad totožnosti. Situácia sa navyše môže v budúcnosti zhoršiť, a to vzhľadom na používanie predplatených kariet a digitálnych mien. V nedávnej minulosti však už vo Veľkej Británii odhalili niekoľkých radikálov pri získavaní peňazí pre teroristov. „V auguste 2012 boli odsúdení na tri roky odňatia slobody bratia Mohammed Ali a Shafiq Ali za to, že organizovali falošnú charitu. Priznali sa k výberu 3 000 libier, ktoré putovali do Somálska,“ uvádza denník.

    Ďalší podobný prípad sa dostal pred súd vo februári 2013, keď boli Ashik Ali a Ifran Khalid odsúdení za podvodné vyberanie peňazí na charitatívne účely. Vyšetrovanie ukázalo, že z pôvodne vybratých 14 000 libier sa na charitatívne účely nakoniec použilo len 1 500. Podľa zistení The Express podniká v súčasnej dobe ministerstvo vnútra konkrétne kroky na to, aby bola aktivita podporovateľov ISIS v tomto smere aspoň sťažená. „Tento proces zahŕňa užšiu spoluprácu s políciou s cieľom identifikovať, vyšetriť a prerušiť tieto finančné toky hneď v zárodku. Právne predpisy nám umožňujú siahnuť na mnohé účinné nástroje vrátane rozhodnutia o zmrazení príslušných aktív,“ cituje britský denník hovorcu ministerstva vnútra.

    - Reklama -