Utečenci? Sulík má pravdu, vyhlasuje exminister Galko. Hovorí aj o ich kameňovaní. Ešte viac si však podal Fica. Ktorý minister bol úplne nesvojprávny? Čítajte

0
Ľubomír Galko (SaS) (Autor: sita)

V minulosti ste pôsobili ako minister obrany. Ako hodnotíte takmer štvorročné pôsobenie vášho nástupcu Martina Glváča?

Negatívne. Jeho pôsobenie sprevádzalo niekoľko škandálov a netransparentných konaní. Spomeniem len niekoľko – krytie a torpédovanie megakauzy tunelovania VSS počas prvej Ficovej vlády a torpédovanie jej vyšetrovania, nákup nepotrebných luxusných lietadiel L410 za 10 miliónov eur bez tendra a od sprostredkovateľa, sídliaceho niekde v zubnej ambulancii. Ďalej odpredaj vojenskej ubytovne v Košiciach vopred vybranému uchádzačovi, prenájom vojenského podniku vopred vybranému a zvýhodnenému nájomcovi, či objednanie pochybného a nepotrebného monitoringu dokonca u smeráckej exhovorkyne. A to som ich spomenul narýchlo len zopár.

Čo sa týka naštartovania potrebných nákupov a projektov, ktoré by bolo možné aj z opozície politicky akceptovať a podporiť (lietadlá Spartan, vrtuľníky Blackhawk, prezbrojenie puškami Bren a podobne), aj tie boli realizované nekoncepčne, bez akejkoľvek stratégie a diskusie, čím na nich tiež  zbytočne zostal tieň podozrenia.

V čom vidíte pozitíva?

Legislatívna práca bola nedostatočná, počas celého 4-ročného obdobia nebol predložený napríklad nový zákon o spravodajských službách, ktorý je akútne potrebný a ani aktualizované mnohé strategické bezpečnostné dokumenty. Objektívne však musím uznať, že Glváč bol aspoň o trocha lepší ako jeho smerácky predchodca Jaroslav Baška, ktorý bol úplne nesvojprávny, a rezort bol pod ním doslova rozkrádaný. Na druhej strane, niektoré zmysluplné procesy, napríklad návrh nového zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov alebo legislatívny rámec, týkajúci sa aktívnych záloh a podobne, ktoré sa začali pripravovať v rezorte obrany už počas môjho vedenia obrany, Glváč nezastavil, ale v nich pokračoval, a to je potrebné oceniť.   

Čo by ste urobili na rozdiel od neho v pozícii ministra inak?

Toho je pomerne dosť. Napríklad by som nezrušil strategický dokument, ročný plán obstarávania zákaziek. Nenominoval a nedržal by som vo vedení Vojenského spravodajstva ľudí podozrivých z ťažkých zločinov. Pravidelne by som osobne absolvoval summity EÚ a NATO. Glváč tam často posielal namiesto seba štátneho tajomníka. Namiesto spomenutých luxusných aerotaxíkov L410, ktoré budú slúžiť naozaj len na presuny papalášov z ministerstva a Generálneho štábu po Slovensku, by som modernizoval pozemné vojsko. Rozhodne by som sa snažil naštartovať proces zlúčenia dvoch letiek – letku MV a letku MO do jednej letky, integrovanej pod MO tak, ako je to vo všetkých členských krajinách NATO.

„Odstrihol“ by som slovenské nadzvukové letectvo od ruskej techniky. Scivilnil by som pozície, na ktorých naďalej pôsobia vojaci a môžu ich zastávať civilní zamestnanci, čím by som ušetril na výsluhových dôchodkoch v budúcnosti. V rámci transparentnosti by som zabezpečil zverejňovanie rozpočtu Vojenského spravodajstva minimálne v takej skladbe, v akej to dnes robí SIS. So všetkou vážnosťou a váhou ministra obrany by som sa snažil zvýšiť výdavky štátu na obranu zvlášť v týchto pohnutých časoch tak, ako to vyplýva z našich záväzkov ku NATO.

Česko rieši škandál v súvislosti s nákupom obrnených vozidiel. V korupčnej kauze sa objavilo aj meno Ficovho priateľa Miroslava Výboha. Aký máte na to názor?  

Bez vetra sa ani lístok nepohne. Myslím si, že sú v tom namočení obaja a rakúskou stranou avizovaná jedna obvinená osoba zo Slovenska bude s istotou jeden z nich dvoch. Azda sa dostaví aj súd a spravodlivý trest. Predsa len, súdnictvo v Rakúsku je neskorumpované a z našej krajiny naň nemajú ani politici žiaden dosah. Takže počkajme si s nádejou na výsledok.

Len pripomeniem, že to boli Rakúšania, ktorí pred pár rokmi jasne povedali, že slovenský občan Michal Kováč mladší bol unesený za pomoci slovenského štátneho orgánu na ich územie. Už je to tak, že v citlivých kauzách chodí spravodlivosť na Slovensko z Rakúska.

Minule ste v parlamente v súvislosti s prepusteným zamestnancom Jozefom Kováčom v kauze MPC pripomenuli premiérovi, ako sa zachoval ku Kataríne Svrčekovej. Myslíte, že sa jej niekedy ospravedlní?

Ospravedlňujú sa len ľudia, ktorí majú v sebe aspoň kúsok charakteru. Takže som presvedčený, že sa jej nikdy neospravedlní.

Ako ste so Svrčekovou spokojný v úlohe hovorkyne SaS?

Som s ňou spokojný. Strana SaS jej podala pomocnú ruku v čase, keď bola v ťažkej životnej situácii, bola perzekvovaná vojenskou tajnou službou aj Policajným zborom. Bola dokonca trestne stíhaná za úplné nezmysly a vykonštruované veci. Od všetkých obvinení však bola neskôr oslobodená a jej meno bolo očistené. Navyše bola bez skúseností s prácou s médiami. S uspokojením konštatujem, že ponúknutej šance sa chopila, naďalej na sebe pracuje a neustále sa zlepšuje. Tento rok dokonca vyhrala v jednej z kategórii súťaže Hovorca roka, čo ju určite bude motivovať do ďalšej práce.

Strana SaS by sa podľa prieskumov nedostala do parlamentu. V čom je problém?

Dostala by sa. Vo väčšine prieskumov relevantných agentúr, ktoré robia prieskumy pravidelne, ako je napríklad Focus alebo Median, sme nad 5 percent (v Mediane dokonca nad 6 percent). Čo neznamená, že nechceme mať viac a tvrdo na tom pracujeme. Treba si uvedomiť, že od marca 2012 (SaS dosiahla 5,88 percent) takpovediac narástla konkurencia. Vzniklo veľa nových strán – NOVA, Sieť, Šanca, Sen, SKOK a Tip a „opozičný“ nesmerácky koláč je stále len jeden a prakticky ten istý.

Navyše, posledné dve menované strany SKOK a TIP, disponujúce obrovským budgetom na marketing, postupujú ako smerácka piata kolóna. Sú podľa mňa  nasadené do politického boja len preto, aby odčerpali SaS nejaké to percento alebo promile. Sú evidentne bez šance na vstup do parlamentu a napriek tomu vrážajú do marketingu obrovské peniaze a doslova poľujú na voličov SaS. Napriek týmto objektívnym faktom som presvedčený, že strana Sloboda a Solidarita sa bezpečne dostane do parlamentu a nielen to. Som presvedčený, že ak po najbližších parlamentných voľbách vznikne pravicová vláda, SaS bude jej pevnou súčasťou. Skrátka, čísla nepustia a bez SaS reformná nesmerácka vláda po marci 2016 nevznikne.

Váš šéf Richard Sulík sa k utečeneckej kríze nevyjadruje na liberála práve najpriateľskejšie. Čo si o tom myslíte?

Skôr by som to nazýval pravým menom – migrantská kríza,  nie utečenecká. Vyjadrenia predsedu Sulíka sú podľa mňa v poriadku. Strana SaS je známa tým, že jej predstavitelia ľuďom hovoria pravdu. Bez ohľadu na to, či je príjemná, nepríjemná, kontroverzná. A tak je to aj v prípade migrantskej krízy. Veď sa len pozrite na lídrov iných opozičných strán. Väčšina z nich buď používa len vzletné frázy, ale riešenie neponúka žiadne, alebo vajatá, alebo má hlavu strčenú v piesku. Práve
čestná a priamočiara komunikácia je to, čo na nás naši voliči oceňujú a také je aj Richardovo vyjadrovanie. Nie je nepriateľské, ale je racionálne a hlavne argumentačne veľmi silné.

Už definícia, že liberál sa má vyjadrovať „priateľsky“, je už sama osebe nesprávna. Konzervatívec sa má potom vyjadrovať „nepriateľsky“ alebo ako? Veď je to nezmysel. Politik sa má hlavne vyjadrovať jasne a zrozumiteľne, aby to nedopadlo tak, že bude pol hodiny hovoriť a nič nepovie

Nemôže to imidžu strany uškodiť?

Som presvedčený, že nie. Práve naopak,  veď  strana SaS ako prvá a jediná z politických strán predstavila riešenie migrantskej krízy. A je pre nás zadosťučinením, že po počiatočnej nedôvere sa práve niektoré body nášho riešenia začínajú postupne realizovať. Tými sú napríklad dôsledná ochrana hraníc EÚ s dôrazom na Schengenský priestor, centrálne utečenecké tábory mimo územia EÚ v podobe takzvaných hot spotov a podobne.

Aký  máte vy názor na utečeneckú krízu? Slovensko migranti obchádzajú. Naozaj sa je čoho báť? Ešte stále trváte na postoji, že predstavujú aj pre Slovensko bezpečnostné riziko?

Považujem všetkých ľudí, nekontrolovane sa pohybujúcich po x krajinách Európy a nedodržiavajúcich žiadne zákony krajín, ktorými prechádzajú, za ilegálnych ekonomických migrantov, nie za vojnových utečencov. Ak by boli vojnoví utečenci, zostanú v prvej bezpečnej krajine, mimo tej svojej, v ktorej je vojna.

Som ochotný pripustiť, že tábory v Turecku sú preplnené a život pre mnohých utečencov zo Sýrie je tam nemožný. Potom však prvou bezpečnou krajinou určite nie je pre nich Nemecko alebo Slovensko. Ľudia, ktorí odmietajú registráciu na území EÚ v krajine prvého kontaktu, sú bezpečnostným rizikom nielen pre Slovensko, ale pre celú Európsku úniu.

Netvrdím, že sa ich treba hystericky báť a kameňovať ich, tvrdím však, že treba byť pripravený a prijímať opatrenia na zamedzenie možných nežiaducich vplyvov, ktoré by mohli v budúcnosti vyplynúť z tohto masového pohybu migrantov po Európe. Ale, samozrejme, tým, čo strádajú, treba pomôcť – liekmi, potravinami, záchrannými tímami, prístreškom. Aby načerpali sily a mohli sa vrátiť do svojich domovských krajín, ak sú bezpečné, alebo do utečeneckých táborov mimo územia EÚ, ak je  v ich krajine vojna. Tam, mimo územia EÚ, je s tými, čo požiadajú o azyl, potrebné uskutočniť poctivý azylový proces.

Prečo vlastne panuje u ľudí aj niektorých politikov obava, keď cez Slovensko neprechádzajú, je ich tu minimum a ani tu nechcú ostať? Nejde len o zbytočné zastrašovanie už aj tak zmätených Slovákov?

Situácia sa môže dramaticky zmeniť, ak by viac krajín naraz uzavrelo svoje hranice,  napríklad Chorvátsko, Slovinsko, Maďarsko a Rakúsko. V tom prípade by sa migračné trasy museli zmeniť a Slovensko by sa mohlo stať pre migrantov tranzitnou alebo dočasne dokonca aj cieľovou krajinou.

Nikto z nás si neželá uzatvárať hranice, ani ja si to neželám. Je to krajné a nepopulárne riešenie, ale musíme byť na to pripravení. Zodpovedný politik tu nie je na to, aby si niečo želal alebo neželal, ale na to, aby zastupoval záujmy občanov svojej krajiny. Preto má strana SaS vo svojom volebnom programe zabezpečenie pripravenosti na hermetické uzavretie hraníc a aj zintenzívnenie spoločného  výcviku všetkých zložiek ozbrojených zborov (policajti, vojaci, hasiči, colníci) a skvalitnenie ich vzdelávania, zameraného na moderné hrozby. Ak budeme po marci súčasťou reformnej vlády, naše riešenia budeme presadzovať.

Neobávate sa nárastu násilia a nenávistného správania Slovákov? Slováci sa čoraz častejšie obzerajú po strelných zbraniach… To nie je riziko?

Ľudský strach je prirodzená vec, a ľudia sa budú báť menej vtedy, keď s nimi budeme komunikovať otvorene a hovoriť im pravdu, aby sme zamedzili nárast násilia a nenávistného správania. Práve  preto treba s ľuďmi čo najviac a poctivo komunikovať. Aby sme minimalizovali možný nárast extrémizmu, vyplývajúci zo strachu z nepoznaného a neznámeho. Pripúšťam, že ak by si Slováci začali zháňať nelegálne zbrane, tak by to riziko bolo. Zatiaľ však  nemám informácie, že by sa niečo také dialo a ani to nepredpokladám.  

Čo si myslíte o cvičeniach na hraniciach, na ktorých sa zúčastnila aj armáda? Sú naozaj potrebné takéto manévre?

Je správne, že sa tie cvičenia uskutočňujú. Zrejme by nemali byť tak bulvárne podávané médiami a je otázkou, či je vôbec potrebné ich medializovať. To je však súčasť nekorektnej PR kampane Ficovho Smeru, ktorý si spravil z migračnej krízy hlavnú volebnú tému. A stavia sa do pozície ochrancu Slovenska. Je tristné, keď si pomyslíme, že práve Smer (spolu so SNS a Bugárovou vtedajšou SMK) zahlasoval v 2008 za Lisabonskú zmluvu, čím odovzdal národné kompetencie v oblasti azylovej politiky do Bruselu. A zároveň všetci poslanci týchto strán v Európskom parlamente tento rok opakovane hlasovali za povinné utečenecké kvóty. Ak by sa neudiali tieto skutočnosti, dnes sa o nejakom povinnom prerozdeľovaní utečencov a migrantov po jednotlivých krajinách Európy formou kvót nebudeme vôbec baviť.

Prejdime na inú tému. Strana má nové nálepky s heslom SaStavme ho bratia. Rovnaké heslo má však aj strana Šanca v znení Zastavme ho bratia.  Kto bol teda prvý?

Heslá sú podobné, naše možno trocha kreatívnejšie (úsmev). Ale naše nálepky s týmto heslom a karikatúrou premiéra sme mali zrejme skôr my v SaS. Predstavili sme ich už na našej programovej konferencii 17. októbra 2015, lenže až teraz zarezonovali v médiách. Ale to je v zásade jedno. Podobná myšlienka mohla pokojne naraz nezávisle napadnúť predstaviteľom oboch strán. Nemáme so stranou Šanca v tejto veci žiadne spory a ani sa nijako nepodozrievame.

Minule ste obvinili Bélu Bugára, že v skutočnosti chce Most-Híd vládnuť so Smerom. Povolebnú spoluprácu so Smerom prednedávnom neodmietal, teraz hovorí o spolupráci s KDH a Sieťou. Vraj to myslí vážne. Naozaj?

Nechcem pánovi Bugárovi zas až tak krivdiť. Ale faktom je, že práve on chodí a odovzdáva s ministrom vnútra Kaliňákom po dedinách hasičské autá. Takisto je fakt, že práve strane Most prechádzajú v parlamente cez vládnu väčšinu Smeru viaceré návrhy zákonov alebo pozmeňovacie návrhy. A koalíciu v regionálnych voľbách si tieto dve strany úspešne už vyskúšali.

Ale myslím si, že ak bude možnosť vytvoriť pravicovú vládu, tlak na Bugára bude veľký a v tom prípade táto vláda (aj za účasti SaS) vznikne. V opačnom prípade nebude mať problém Béla Bugár a jeho strana kolaborovať so Smerom. O tom som presvedčený.

Prečo by Sieť, Most a KDH nemohli byť dobrou alternatívou Smeru?

Táto, v podstate repasovaná, Ľudová platforma jednoducho nedisponuje dostatočným počtom voličov a bez SaS reformnú nesmerácku vládu nezostaví, to je holý fakt. Menším problémom je aj to, že Radoslav Procházka chcel striedať „starých“ politikov a nahradiť ich novou generáciou politikou. Z tohto hľadiska sú napríklad Béla Bugár či Pavol Hrušovský,  ale aj iní politici Mostu a KDH politikmi, takpovediac, z „praveku“. Od tejto požiadavky však bude musieť zrejme líder Siete upustiť, lebo inak alternatíva nevznikne. Platí totiž aj opak. Tak, ako nevznikne reformná nesmerácka vláda bez SaS, nevznikne ani bez Mostu a KDH.

Zastavme sa na chvíľu aj pri údajných rozkrádačkách ŽSR. Je nový posun v tejto kauze?

Je mimoriadne cynické nechať si vykonať prácu a nezaplatiť za ňu. Štátne Železnice SR a ministerstvo dopravy so smeráckymi nominantmi na čele kryjú a tolerujú škandalózne správanie svojho hlavného dodávateľa, ktorý ožobračuje stovky živnostníkov a pracovníkov. Títo ako zamestnanci subdodávateľských firiem – malých slovenských spoločností, nedostali svoje mzdy. Lebo hlavný dodávateľ Železníc SR svojim subdodávateľom už 9 mesiacov neplatí. Idú Vianoce a títo ľudia a ich rodiny nemajú na základné potreby.

Zúčastnili ste sa aj na proteste dotknutých zamestnancov a majiteľov v Trenčíne…

Bol som sa na proteste majiteľov, konateľov, terajších aj bývalých zamestnancov okradnutých firiem v Trenčíne a vyjadril som im podporu. Schválne,  viete si predstaviť, že by sa napríklad minister Počiatek alebo štátny tajomník Stromček, alebo niekto iný z tých lotrov, čo takto vedú teraz naše Slovensko, išiel takto postaviť pred tých zrobených ľudí a ich rodiny? Lebo ja si to neviem predstaviť. Čapicami by ich totiž tí okradnutí ľudia umlátili. A ani trochu by som sa im nečudoval.

Podali sme trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru. Teraz je na orgánoch činných v trestnom  konaní, aby konali. My budeme situáciu naďalej sledovať a spravíme všetko pre  to, aby tento škandál nebol zametený pod koberec.

Čo hovoríte na škandály v zdravotníctve? Prečo minister Viliam Čislák neodstúpi sám a čo premiér Fico v skutočnosti sleduje tým, keď ho bráni?

Žijeme v šialenej dobe. Ľudia na Slovensku zomierajú, lebo nedostanú zodpovedajúcu liečbu. Nedostanú lieky, nie sú im preplácané zákroky, operácie. Dokonca sa dejú také morbídne veci, že sa pacienti „posudzujú“, či nie sú na drahý zákrok alebo liek už príliš starí. Je to preto, lebo gauneri rozkradli zdravotníctvo a rozmlátili ho „na padrť“. A človek, ktorý za tento stav nesie hlavnú zodpovednosť, je schopný sa pred nás postaviť a s plechovým ksichtom toto svinstvo obhajovať.

Čislák neodstúpi preto, lebo nemôže, Fico ho bráni, lebo musí. Obaja sú neslobodní a rozhoduje za ich niekto iný. Smerácki oligarchovia, ktorí vlastnia Smer a ktorí nám rovno pred očami po kúskoch kradnú našu vlasť. Je na všetkých čestných a slušných ľudí na Slovensku, aby sme sa vzopreli a v marci 2016 to zastavili.

Minule nám vaša kolegyňa Lucia Nicholsonova prezradila, že proti  SaS panuje v parlamente nevraživost. Máte aj vy ten pocit?

Mňa sa skôr, hlavne smeráci, boja (úsmev), čo, kedy a na ktorého zasa vytiahnem a čo im vykričím. Ale viem, čo mala Lucia na mysli. Jednoducho, SaS neprišla do politiky kradnúť ani nijako nečestne profitovať. Máme preverených členov, slušných ľudí. Nemáme žiadnu korupčnú kauzu a sme skutočne slobodní. Nikto nás neriadi, nikto si nás nekúpil, sme nepredajní. Je jasné, že politici naprieč celým politickým spektrom, ktorí prišli do politiky kšeftovať, alebo visia niekomu na šnúrkach od gatí, nás nemajú veľmi v láske. Ale nevzťahoval by som to na všetkých. Ak mám hovoriť za seba, tak osobné vzťahy s tými slušnými mám korektné a rešpektujeme sa navzájom. A to, čo si myslia o nás tí neslušní a skorumpovaní, je nám úplne jedno, „dýchať“ im nedáme naďalej.

Ako sa pozeráte s odstupom času na kauzu odpočúvania novinárov? Čo hovoríte na to, že prípad ešte stále nie je uzavretý?

„Liberálny boh“ mi je svedkom, že sa nechcem stále zaoberať minulosťou. Chcem už hľadieť do budúcnosti a odvádzať konštruktívnu robotu. Venujem sa odborným témam – vnútornej a vonkajšej bezpečnosti a boju proti korupcii, kvôli čomu som aj do politiky šiel.  Práve kvôli tomu, že som veľmi šliapal na otlaky – červeným aj modrým – celá táto spravodajská hra vznikla. Prerušil som vtedy mnoho špinavých väzieb v rezorte obrany, popretŕhal biznisy.

Len nedávno odsúdili dvoch podnikateľov, ktorí ryžovali predtým v rezorte a ktorých sme „lapili“ práve počas môjho vedenia rezortu. Politikov, ktorí im to umožňovali a profitovali z toho, sa zatiaľ usvedčiť nepodarilo, ale ako sa hovorí, božie  mlyny melú pomaly, ale iste.

Pred dvoma mesiacmi dozorujúci prokurátor zrušil obvinenie bývalému riaditeľovi VOS vo všetkých štyroch prípadoch a konštatoval, že odpočúvanie v nich bolo zákonné. A nielen to, v uznesení jasne opísal, že som ani s jedným nasadením odpočúvaní nemal nič spoločné. Nevydal som ani jediný pokyn alebo rozkaz na nasadenie informačno–technických prostriedkov. Vypovedali tak všetci svedkovia,  dôstojníci VOS, ktorí mali s prípadmi dočinenia. Očistili ma.

Napriek tomu, že predtým médiá bombasticky informovali o tomto komplote, pri ktorom som bol do 48 hodín odvolaný z rezortu, 3,5  roka pravidelne a často veľmi emotívne, o tejto skutočnosti už, okrem  zopár výnimiek, vôbec neinformovali. Ťažko sa niekomu priznáva chyba, ale ako som povedal, ja už hľadím dopredu.

Ešte sa vyšetrujú niektoré prípady, ale tie sa už netýkajú novinárov. Som si však istý, že dopadnú rovnako a stíhanie dôstojníkov bude zastavené aj v týchto prípadoch. Mali na všetky nasadenia ITP  súhlas sudcu a cez to jednoducho nejde vlak. Bola to vyslovene vykonštruovaná politická kauza
s cieľom odstrániť nepohodlného ministra, ktorý kazil kšefty, z rezortu a tento účel už dávno splnila.      

Stále trváte na tom, že expremiérka Iveta Radičová odpočúvaná nebola? Máte spolu korektné vzťahy?

To bol úplný nezmysel, fabulácia. Najprv sa hovorilo o jej odpočúvaní, potom už len o „monitorovaní názorov“. Vraj existoval spis „Dáma“, kde to bolo zachytené. Nič z toho nebola pravda, žiaden taký spis neexistoval a skonštatovali to už aj vtedy poslanci branno-bezpečnostného výboru, ktorí boli vo VOS na prieskume, len sa tomu médiá nevenovali, a tak v mysliach časti verejnosti ten výmysel zostal.  Bol to výmysel, pustený do médií s cieľom zvýšiť bulvárnou formou záujem verejnosti o celý prípad.

Bývalá premiérka Radičová vychádzala pri svojom rozhodnutí z informácií, ktoré mala v danej chvíli k dispozícii. Do tejto chvíle nenašla odvahu vyjadriť sa, čo teraz s jej výrokom o neprípustnosti legálneho odpočúvania novinárov, a ani odvahu sa mi ospravedlniť. Nechcem sa už k tomu všake viac vracať a otvárať staré jazvy.
 

- Reklama -