Novým šéfom Matice slovenskej bude Gešper alebo Michelko. Ako už informovali PL.sk, Tkáč na post šéfa nebude kandidovať

    0

    „Popri hodnotení práce a výsledkov posledných rokov budú jedným z bodov konajúceho sa zhromaždenia voľby,“ uviedol pre TASR hovorca MS Igor Válek. Voliť sa bude predseda MS, členovia Výboru MS, predseda Dozorného výboru (DV) MS a členovia DV MS.

    Podľa slov Váleka potrebné nominácie na post predsedu získali dvaja uchádzači – podpredseda Marián Gešper a člen Predsedníctva a Výboru MS Roman Michelko. Dozorný výbor Matice slovenskej zaujal záväzné stanovisko, že súčasný predseda Marián Tkáč už bol predsedom dve funkčné obdobia, a preto viac nemôže kandidovať.

    Matičiari si na valnom zhromaždení zvolia aj 38 členov Výboru MS z 54 kandidátov. Priamej voľbe podliehajú členovia DV MS. „Kandiduje 16 uchádzačov, volia sa piati a troch nominuje Ministerstvo kultúry SR,“ vysvetlil Válek. Na post predsedu DV MS kandiduje súčasný predseda Štefan Martinkovič a člen Výboru MS Jozef Steiner.

    „Matica Slovenská je verejnoprávna inštitúcia založená na vnútornej samosprávnej demokracii a rozhodovanie je v niektorých otázkach kolektívne,“ ozrejmil Válek, ktorý zároveň doplnil, že matičným parlamentom je Výbor MS, ktorý rozhoduje o všetkých dôležitých konaniach a krokoch. Výbor vedie predseda, ktorý aj predkladá návrhy. „Z pozície kontroly do činnosti MS vstupuje Dozorný výbor MS, ktorý vykladá stanovy a má kompetenciu pozastaviť prijaté rozhodnutia,“ uzavrel.

    - Reklama -